La naveta des Tudons és un dels monuments talaiòtics més emblemàtics i visitats de Menorca per l'excel·lent estat de conservació que presenta i perquè les navetes són una tipologia constructiva funerària que només es troba a l'illa.
De la forma que té, de nau invertida, pren el nom de naveta. Està construïda amb la tècnica ciclòpia pròpia de l'època, que consisteix en l'encaix de pedres de grans dimensions sense ajuda de morter. S'hi feien enterraments col·lectius i durant les excavacions realitzades s'hi van trobar cent individus de totes les edats i ambdós sexes, acompanyats d'aixovar i olletes on es dipositaven les ofrenes durant els ritus funeraris.
Horari: Dilluns: accés lliure.
De dimarts a dissabte: 9 a 20:15 h.
Diumenge: 9 a 15:15 h.
Preu: Entrada general: 2€ / Tarifa reduïda: Majors de 65 anys, joves de 8 a 15 i grups (min. 10): 1,20€ / Menors de 8 anys, dilluns i guies turístics: Entrada gratuïta.
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix per la carretera general de Maó a Ciutadella, km 40. A uns 400 metres de l'aparcament, travessant camp, es troba la naveta des Tudons.
Hi ha indicadors a la carretera.
Aparcament: Habilitat. Aparcament molt ampli, preparat per a cotxes i autobusos.
Visites guiades: Hi ha cartells informatius.
Visites guiades privades:
Talaia Cultura i Nurarq.
Més informació i reserva d'entrades:
www.menorca.es
Contacte: www.menorca.es / Tel. 902 92 90 15.
Telèfon 971 37 24.
Serveis: Punt d’informació
WC
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
La naveta des Tudons és de planta allargada amb l'absis una mica apuntat. La façana és plana i lleugerament còncava, amb restes d'una possible plataforma de lloses davant el portal. S'accedeix a l'interior per una porta que dóna pas a una avantcambra de planta quadrangular, que alhora comunica amb la cambra inferior i amb la superior a través d'un conducte vertical lleugerament inclinat.
La visió que presenta el monument avui dia respon a la restauració arquitectònica efectuada a la dècada de 1960 sota la direcció dels professors Lluís Pericot i Maria Lluïsa Serra, que es va centrar, sobretot, en la coberta de la planta superior i l'absis del monument. La part de l’absis havia estat expoliada, però de la resta de la naveta se’n van recuperar una gran quantitat d’ossos humans disseminats per la cambra sense un ordre aparent.