Menorca Talaiòtica torna a participar enguany en el festival de recreació històrica Tarraco Viva. La delegació menorquina presentarà diverses activitats
entre el 24 i el 26 de maig en un escenari únic per donar a conèixer el patrimoni mundial prehistòric de Menorca. D’aquesta manera, es vol continuar amb la difusió de la Menorca Talaiòtica en l’àmbit estatal, tal i com es contempla en el Pla de Comunicació de MT.
Aquesta XXVI edició s’ha inaugurat avui, 13 de maig, sota la temàtica “El Mediterrani a l’Antiguitat. Un mar de cultures, trobades i conflictes”, i finalitzarà el proper 26 de maig. Tarraco Viva és un festival de recreació històrica que va néixer l’any 1999 com una activitat de suport a la candidatura de la ciutat de Tarragona a ser inscrita en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Actualment, és un referent dins els festivals d’aquesta temàtica que es realitzen a l’Estat espanyol.
Aprofitant que enguany es compleixen
50 anys del descobriment de l’estatueta de bronze d’Imhotep a Torre d’en Galmés per part de l’arqueòleg Guillem Rosselló Bordoy, aquesta destacada efemèride es recordarà als diferents continguts de Menorca Talaiòtica. Totes les activitats són gratuïtes però amb aforament limitat, i tindran lloc als jardins del Camp de Mart (Teatre Auditori i carpa de presentacions).
Les activitats relacionades amb Menorca Talaiòtica són les següents:
1.-Estand de Menorca Talaiòtica a la fira Roma als Museus del Món:
-Horaris:
24/5/24: de 17 a 20 h
25/5/24: de 10 a 14 h i de 17 a 20:30 h
26/5/24: de 10 a 14 h
2.- Recreació històrica Funditores Baleares, Els guerrers de les Illes Balears.
Els romans coneixien Menorca i Mallorca perquè els foners nascuts en aquestes illes llançaven pedres amb més destresa que ningú. Es farà una recreació històrica complementada amb les explicacions de l'arqueòleg Borja Corral, que ubicaran al públic en el context del talaiòtic final. A la vegada, una família talaiòtica i els foners aniran realitzant accions que serviran per "il·lustrar" algunes de les tasques domèstiques o rituals que es podrien haver fet durant aquella època. Organitzat per Amics del Museu de Menorca amb la col·laboració dels foners Honderos de la Menor i la Federació de Tir amb Fona Balear - Unió Excursionista de Menorca.
-Horaris:
25/5/24: 12:00 h (català) i 19:30 h (castellà)
26/5/24: 12:00 h (català)
3.- Taller d'elaboració de fona La fona balear, aprèn a fer la teva pròpia fona.
A càrrec de Lluís Pons Livermore d’Honderos de la Menor i la Federació de Tir amb Fona Balear - Unió Excursionista de Menorca. La fona és un dels ginys més antics del món, amb un ús que està documentat a molts indrets del planeta. Els talaiòtics, enrolats com a mercenaris en els exèrcits cartaginesos i romans, l’empraven com una arma perillosa. En aquest taller, un dels millors tiradors del món mostrarà diverses tipologies de fona i de projectils, ensenyarà a trenar una fona i a llançar amb la tècnica dels foners menorquins (pilotes de tennis).
-Horaris:
25/5/24: 10:30 h (català)
26/5/24: 10:30 h (castellà)
4.-Presentació del llibre Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. Una odissea ciclòpia insular i tast de cervesa Talaiòtica.
Aquest nou llibre de la col·lecció Sitjot és un recorregut pel llarg procés de la candidatura de Menorca Talaiòtica que va culminar amb èxit el 18 de setembre passat amb la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Joaquim Pons, arqueòleg, i coautor amb Cipriano Marín, serà l’encarregat de presentar el llibre a Tarraco Viva.
Posteriorment, l’arqueòleg Borja Corral farà una xerrada informal sobre la gastronomia en època talaiòtica i romana a Menorca. Es prestarà especial atenció a productes com el vi, la cervesa i el formatge. S'enllaçarà amb l'explicació d'aquests productes en època actual i una degustació de la cervesa Talaiòtica i formatge de Maó. A càrrec de Roger Vila, mestre cerveser de Grahame Pearce.
-Horaris:
25/5/25: 12:30 h (català)