El Consell Insular de Menorca es complau a anunciar els actes commemoratius del primer aniversari de la declaració de Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial de la UNESCO.
Aquesta distinció, atorgada el 18 de setembre de 2023, reconeix la singularitat i el valor universal de l’herència arqueològica talaiòtica de l’illa, i reforça el compromís de Menorca amb la protecció i la promoció del seu llegat prehistòric.
Per celebrar aquesta fita es duran a terme una sèrie d’esdeveniments per posar en valor el patrimoni talaiòtic i la importància de la seva conservació per a les futures generacions:
Acte commemoratiu a Trepucó, 20 de setembre, 20 h
El poblat talaiòtic de Trepucó serà l’escenari d’un acte commemoratiu, obert al públic (necessària inscripció prèvia, desplaçament en autobusos), amb el programa següent:
- Xerrada del Dr. Manuel Calvo, catedràtic de Prehistòria de la UIB, sobre els reptes de Menorca Talaiotica un any després de la nominació.
Des de fa més de 20 anys, Calvo investiga i treballa en temes vinculats al patrimoni arqueològic de les Illes Balears, tant en la seva vessant de recerca com en la seva vessant de gestió i difusió. Ha estat investigador principal de nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals i és responsable del Grup de Recerca ArqueoUIB.
Fruit d’aquesta tasca ha publicat nombrosos llibres i articles en revistes científiques de referència internacional. A la vegada, també ha participat en diferents projectes de gestió i difusió del patrimoni arqueològic, entre els quals cal destacar la creació del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca a Calvià (Mallorca) i la seva participació en diferents projectes amb la Conselleria de Turisme. Finalment, cal comentar que ha estat membre de diferents comissions vinculades a Menorca Talaiòtica, tant en el procés de creació de les dues candidatures com un cop ha estat declarada patrimoni mundial.
- Projecció del videomapatge “Entre el cel i la mar”. Produït per l’Agència Menorca Talaiòtica i l’empresa iluminaM, l’espectacle recorrerà la gènesi i l’evolució de la cultura talaiòtica menorquina, des de l’edat del bronze fins al seu ocàs amb l’ocupació romana de l’illa (123 aC), i acabarà explicant el llegat històric que perviu actualment.
- Tast de cervesa talaiòtica. L’arqueòloga Montserrat Anglada i el mestre cerveser Roger Vila explicaran el procés per crear aquesta particular cervesa, fruit de les anàlisis i investigacions d’un dels objectes més emblemàtics de la cultura talaiòtica: el vas de fons alt, un objecte únic i exclusiu de la prehistòria menorquina que situam en el talaiòtic final, entre els segles IV i II aC.
*
Inscripcions per assistir a l’acte: el cost d’aquesta activitat és assumit per l’Agència Menorca Talaiòtica. Podeu reservar localitats escrivint un correu a
inscripcions@menorcatalayotica.info, en el qual haureu de donar el nom complet i DNI de les persones que voleu inscriure. Cada persona que escrigui podrà reservar un màxim de cinc localitats. Us pregam que reserveu només el nombre de localitats que sapigueu segur que emprareu. En el cas que hagueu reservat alguna localitat que finalment no emprareu, podeu tornar a escriure a
inscripcions@menorcatalayotica.info indicant que l’anul·lau. Les localitats retornades es tornaran a posar a disposició del públic.
IMPORTANT: el desplaçament fins a Trepucó es podrà fer
només mitjançant autobusos posats expressament. El punt i hora de sortida dels autobusos es notificarà directament a les persones inscrites.
Concerts Talaiot, 28 i 29 de setembre, 20 h
L’artista menorquí Marco Mezquida presentarà per primer cop a la nostra illa Talaiot, la seva primera composició per a piano i orquestra simfònica, inspirada en aquest monument talaiòtic. Serà el
28 de setembre al Teatre des Born de Ciutadella (20 h), i el 29 de setembre al Teatre Principal de Maó (20 h).
Mezquida estarà acompanyat per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), amb Pablo Mielgo com a director musical.
Entrades: les entrades estan disponibles als canals de venda habituals de cada teatre. El preu de les entrades és reduït, ja que l’Agència Menorca Talaiòtica assumeix la major part de les despeses d’aquest acte.
Activitats per a tota la família, 5 i 6 d’octubre, 17 h
Els dies 5 d’octubre a Son Catlar i el 6 d’octubre a Trepucó, a partir de les 17 h, us convidem a descobrir la Menorca Talaiòtica amb diferents activitats per a tota la família:
- Taller de ceràmica “Fes la teva peça talaiòtica”, impartit per Clara Vila.
- Visita guiada als jaciments: en el cas de Son Catlar, de la mà de l’arqueòloga i directora del Museu de Can Saura, Majo Leon; i a Trepucó amb l’arqueòloga Elena Sintes.
- Activitat infantil sobre els foners talaiòtics, amb Judith Morillas.
- Arqueoastronomia i observació de les estrelles, amb l’empresa Nurarq.
Inscripcions activitats familiars: el cost d’aquesta activitat és assumit per l’Agència Menorca Talaiòtica. Les places són limitades i cal apuntar-s’hi amb antelació a través d’aquest formulari:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfd1WGCiWrevllIvURVvt86lQs1bnqWelYn46en25Jg8LNSig/viewform
Cada persona podrà reservar plaça per a dos adults i quatre fillets com a màxim. Els interessats rebran un correu amb informació sobre el punt de partida i l’hora de trobada, el dijous abans de les activitats. Per a qualsevol dubte o qüestió podeu telefonar o enviar un whatsapp al 689 33 28 88.