"La naveta des Tudons és un llegat històric i una meravella mundial que tenim la sort de tenir a ca nostra"

protagonistes menorca talaiòtica jacky naveta tudonsJohann Jackob Buttikofer és la cara més visible de la família gestora del jaciment de la naveta des Tudons, propietat de la seva família materna des de fa tres generacions. Gemmòleg de formació, ha tocat “totes les tecles” en el món professional. Actualment gestiona les finques des Tudons i Torre Solí Vell juntament amb els seus germans.

Quina és la relació de la vostra família amb la naveta des Tudons?
Aquí tenim un sistema matriarcal. La meva mare, Elisa de Olives, és la propietària de la finca des Tudons, on hi ha la naveta, i de la finca de Torre Solí Vell, on hi tenim una explotació d’agricultura ecològica. Entre tots els germans ho gestionem, i això inclou aquest jaciment tan famós i espectacular.

I des de quan la naveta està lligada a la història de la vostra família?
La finca des Tudons ja era del meu avi, o sigui que nosaltres som la tercera generació que la gestiona. Antigament no es cuidaven gens els monuments, hi pasturava el bestiar i estava tot descuidat. Però el meu avi, per evitar que es malbaratés més, va fer construir aquesta paret seca al voltant perquè es conservés. D’alguna manera ja va tenir la visió que s’havia de protegir i cuidar.

Quins records d’infantesa teniu a la naveta des Tudons?
Doncs quan érem petits hi pujàvem, entràvem a dintre... Abans no hi havia cap tipus de control ni consciència. Lògicament, per necessitats de conservació i protecció d’un monument tan important, ara l’accés està tancat amb una reixa i està prohibidíssim pujar-hi.

I com va sorgir la idea d’explotar el jaciment turísticament?
Aquí des de sempre venien turistes, s’organitzaven excursions des dels hotels, però no hi havia cap benefici econòmic per als propietaris ni per a l’administració local. Crec que vam ser dels primers en explotar turísticament un jaciment prehistòric a Menorca, i després en gestionar-lo d’una manera que una part dels diners de les entrades vagin cap a la conservació dels béns talaiòtics i les investigacions arqueològiques.

D’això ja fa 13 o 14 anys, quan vam fer un acord amb el Consell Insular per organitzar tot el tema de les visites, i estem molt satisfets de la col·laboració amb ells. El que passa és que es necessiten més recursos per a investigació i, sobretot, per recuperar tot el gran patrimoni que tenim en deteriorament. Queda molt per fer per aclarir tots els monuments que tenim al camp menorquí. En els darrers anys s’està fent una bona feina des del Consell, però s’ha de seguir reforçant i incrementant.

Aquest és el monument més visitat de Menorca. Què suposa això per a la vostra família?
És un orgull, és un llegat històric i una meravella mundial que tenim la sort de tenir a ca nostra. El més important és que tothom que vulgui pugui venir a gaudir-ne.

I en un jaciment tan destacat, quins reptes teniu per millorar-ne la visita?
Doncs una de les millores que es podrien fer és eliminar les torres elèctriques en desús que tenim dins la propietat, perquè són contaminació visual. Crec que és un dels temes pendents.

 
Imatges relacionades
  
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS