Conferència: Jornades 30 anys de la Reserva de Biosfera: patrimoni cultural i paisatge

conferencia patrimoni 14 Feb

El Consell Científic de la Reserva de Biosfera organitza a través de l'Observatori Socioambiental de Menorca de l’Institut Menorquí d’Estudis (OBSAM-lME) i amb col·laboració de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera unes jornades per conèixer i revisar l’evolució de la Reserva de Biosfera.

Enguany, com ja es va fer el 2018 a les Jornades dels 25 anys, es mira cap al futur i a més es vol aprofundir en l'anàlisi i discussió dels grans reptes que enfronta Menorca de cara a l’any 2030, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l'ONU i la Unió Europea. 

Aquestes jornades es plantegen com un veritable punt de trobada per a la discussió i el debat de com afrontar les principals problemàtiques que afecten a Menorca. Ordenades en cinc blocs temàtics (Vectors ambientals: aigua i energia; Patrimoni natural, territori i medi marí; Patrimoni cultural i paisatge; Economia, turisme i context extrainsular i Benestar social) pretenen identificar els reptes concrets que encara l’illa i plantejar possibles solucions, obertes a ser debatudes amb els participants i assistents a les jornades.

Es tracten els aspectes més rellevants per a la millora de la condició humana i ambiental de l’illa amb l’esperit de compartir amb la societat les noves informacions i dades científiques que s’han generat i processat al llarg d’aquests últims cinc anys. A la sessió final, una setmana més tard, es presentaran les conclusions de les jornades.



El dimecres 14, a la seu de l'IME, els protagonistes seran el patrimoni cultural i el paisatge amb ponències i diàlegs de diferents experts:

17 h. Exposició introductoria Amalia Pérez-Juez (Univ. de Boston, Cap de secció patrimoni IME). La reinterpretació del patrimoni cultural amb vista al futur.
17:25 h. Ponència 1 Antoni Ferrer (director de l'Agència Menorca Talaiòtica). Què implica la declaració de la cultura talaiòtica com a patrimoni mundial per a la reserva de biosfera?
17:50 h. Preguntes als ponents.

18 h. Ponència 2 Adolf Sintes (IME). L'aigua com a patrimoni immoble i immaterial. Patrimoni etnològic i costums.
18:25 h. Ponència 3 Xavier Gomila (IME). Patrimoni immaterial: dibuixant el paisatge a través de la toponímia. Paisatge toponímic.
18:50 h. Preguntes als ponents.

19 - 20 h. Taula rodona "El patrimoni construït: entre l'ús turístic i l'ús de la comunitat local" - Enric Taltavull (COAIB), Jesús Cardona (IME), Bernat Pons (propietari de Talatí de Dalt), Llucia Pons Olives (gestora cultural, autora de la publicació Ca nostra). Es pot donar un nou ús al patrimoni construit en l'àmbit rural? Amb quins criteris?
20 h. Idees clau del Bloc.
20:10 - 20:30 h. Glosat "El patrimoni en glosa" amb Soca de Mots.


 

  • Data: dimecres, 14 de febrer.
  • Hora: a partir de les 17 h.
  • Lloc: Seu de l'IME, Can Victori, Maó.
  • Inscripcions: Inscripció no obligatòria, però desitjable per ajudar a l'organització a controlar l'aforament. Emplenar aquest formulari.
  • Més informació: a la web de les Jornades.
  • Seguir en directe: aquí.

 

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS