Exploracions Arqueològiques a Torre d’en Galmés: la campanya MAP 2024

CAMPANYA MAP 2024La campanya d’intervenció arqueològica de Menorca Archaeological Project (MAP) 2024, finalitzada aquesta setmana, ha continuat amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi diacrònic de l’hàbitat a Torre d’en Galmés. Durant un mes (del 13 de juny al 14 de juliol), els investigadors s'han centrat en l'excavació d'una gran casa de l'alqueria andalusina del segle XIII, anomenada SPU 7, així com en la documentació d'estructures medievals i sondejos a la "cova de les sepultures" per confirmar la cronologia dels soterraments.

L'equip de MAP 2024 ha estat format per investigadors de diverses institucions, com ara Boston University, SUNY Brockport, Brown University, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona i Universitat d'Alacant, a més d'alumnes i voluntaris.
 

Descobriments a SPU 7

La casa SPU 7, amb quasi 200 m², és un dels espais domèstics més grans de Torre d’en Galmés. Està composta per diverses habitacions rectangulars i quadrades disposades al voltant d´un pati. Les habitacions, construïdes sobre un metre d'esfondrament d'un cercle posttalaiòtic, presenten característiques típicament andalusines, com l'encalat dels espais i les cobertes de teula. Aquest any s'ha documentat la caiguda d'una de les sostres sobre l'Àmbit 4, trobant-hi les teules, el morter i la coberta vegetal in situ. Les habitacions també comptaven amb petits porxos que servien com a extensions per a activitats domèstiques i emmagatzematge d'eines i calçat.

Anàlisi de Sediments i Registre Arqueobotànic
L'equip de recerca ha fet la flotació del sediment de tots els àmbits i ha estudiat llavors i carbons per reconstruir el paisatge i la seva gestió. Un dels objectius ha estat aproximar-se a la dieta medieval mitjançant el registre arqueobotànic, la fauna i la ceràmica. Entre els descobriments destaquen el cultiu d'ordi i el blat i l'ús de la mel.

Ceràmica del Segle XIII
Les formes ceràmiques trobades reflecteixen vaixelles de taula, cuina i emmagatzematge típiques del segle XIII, amb produccions locals i manca d'importacions. La conquesta cristiana de Mallorca el 1229 va reduir significativament l'arribada de ceràmica dels alfars de Palma.

Projecte científic de MAP
El projecte MAP investiga l’ús de l’espai al llarg del temps a Torre d’en Galmés, identificant àrees d’habitació, circulació, treball, culte i espais oberts durant les fases talaiòtica, romana i medieval. MAP s'enfoca a la reocupació andalusina dels segles XII i XIII per entendre el substrat talaiòtic subjacent. Gràcies a un enfocament interdisciplinari, busquen reconstruir no només la forma de l'alqueria andalusina, sinó també el paisatge i la gestió del medi pels nous pobladors i al llarg del temps.
 
Imatges relacionades
      
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS