Descobrint els secrets de Sa Cudia Cremada: Objectes lítics i rituals a la segona Edat del Ferro

sa cudia cremadaEn el seu darrer estudi, publicat a la prestigiosa revista Zephyrus, els arqueòlegs Cristina Bravo, Irene Riudavets i Antoni Ferrer revelen noves troballes al recinte de taula del poblat talaiòtic de Sa Cudia Cremada, a Maó. Zephyrus és una revista semestral de prehistòria i arqueologia fundada el 1950 i editada per Ediciones Universidad de Salamanca que ofereix una plataforma per a investigacions originals, novetats científiques i troballes arqueològiques significatives de diverses parts del món.

En aquest treball, titulat "Objetos líticos en contextos rituales de la segunda Edad del Hierro en Menorca (500-123 a.C.): el caso del recinto de taula de Sa Cudia Cremada", els autors han investigat l'instrumental lític trobat al recinte de taula de Sa Cudia Cremada.

En aquest espai ritual, utilitzat durant la segona Edat del Ferro, s'han recuperat utensilis com a molins de vaivé i percutors, típics de les estructures domèstiques de la mateixa època. Tots aquests materials estan dipositats al Museu de Menorca.

A través de l'estudi morfotipològic i de la distribució espacial d'aquests objectes i comparant-los amb eines lítiques d'habitatges contemporànies, proposen noves interpretacions sobre el significat que tenen en el context sagrat del recinte. Els resultats donen suport a la hipòtesi d'un paral·lelisme entre espais religiosos i domèstics, destacant-ne la importància simbòlica d'aquests objectes, tal com s'ha suggerit en investigacions anteriors.

A més, han identificat la presència abundant de petits còdols davant de l'element central del recinte, cosa que suggereix la realització d'un ritual fins ara desconegut en altres recintes de taula.

La publicació a Zephyrus, accessible de forma oberta, permet a investigadors i entusiastes de l'arqueologia accedir sense restriccions a aquest estudi. Aquesta publicació en una revista de prestigi reforça el valor i la visibilitat de les troballes sobre la cultura talaiòtica a la comunitat científica global.
 
Imatges relacionades
  
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS