El director de l'Agència Menorca Talaiòtica, Antoni Ferrer, ha representat
Menorca Talaiòtica a la IX Trobada Ibèrica de Gestors de Patrimoni Mundial, celebrada al Paisatge Cultural de Sintra, Portugal, el 16 i 17 de setembre. Aquest esdeveniment, que reuneix experts d'Espanya i Portugal, és un important espai de reflexió i col·laboració per als que estan al capdavant de la gestió dels béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.
Organitzat de manera conjunta per la Comissió Nacional de la Unesco, Patrimoni Cultural I. P., i Parcs de Sintra-Monte da Lua S. A., la trobada s'ha consolidat com un fòrum clau per a l'anàlisi, l'intercanvi d'experiències i la promoció de bones pràctiques en la protecció, conservació i posada en valor del patrimoni cultural i natural. Alternant-se entre tots dos països, aquestes trobades permeten als especialistes compartir els seus coneixements i afrontar de manera conjunta els reptes que presenten la conservació i sostenibilitat dels llocs protegits.
En aquesta edició, que coincideix amb els aniversaris d'importants documents internacionals com ara la Carta de Venècia (1964), el Document de Nara sobre l'Autenticitat (1994) i la Declaració de Florència (2014), els debats s'han centrat en tres eixos fonamentals: la conservació, l'autenticitat i la sostenibilitat dels llocs Patrimoni Mundial.
Per a Menorca Talaiòtica, inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial el 2023, la participació en aquesta trobada és de gran rellevància, ja que ofereix l'oportunitat de conèixer de primera mà exemples de bona gestió, per tal de millorar la conservació del nostre excepcional patrimoni i enfortir el nostre compromís amb els valors universals que la Unesco defensa. Segons Antoni Ferrer, “és crucial participar en aquests espais de diàleg per
encaminar les estratègies de conservació i promoció de Menorca Talaiòtica cap a les millors pràctiques internacionals; però també per donar a conèixer la el nostre patrimoni dins l’àmbit acadèmic i institucional”.
La celebració d'aquesta trobada a Sintra, un dels paisatges culturals més emblemàtics de Portugal, destaca la importància de la cooperació ibèrica en la preservació del patrimoni mundial. Per a Menorca Talaiòtica, formar part d'aquesta xarxa de gestors és un pas més per aconseguir esdevenir un referent en la protecció i la valorització del patrimoni arqueològic, no només en l'àmbit local, sinó també en el context internacional.
El director de l’Agència va presentar una comunicació, en la que va explicar la importància del paisatge en la Menorca Talaiòtica; les eines normatives que existeixen per garantir la seva conservació i les iniciatives que s’estan preparant des del Consell Insular de Menorca en relació a aquest tema.