L’Agència Menorca Talaiòtica ha aconseguit una
subvenció de 562.007,55 euros del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana
per dur a terme una intervenció al poblat talaiòtic de Trepucó, situat a Maó. Aquesta ajuda s’ha concedit en el marc del Programa 2% Cultural, destinat a la recuperació i posada en valor del Patrimoni Històric d’Espanya.
L’Agència va presentar l’any 2023 la documentació necessària per optar a aquesta subvenció, responent a la convocatòria del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana. L’ajuda es destinarà a la reexcavació, restauració i consolidació del sector nord-oest del jaciment, un espai de titularitat pública que forma part del patrimoni mundial de la Menorca Talaiòtica.
La intervenció proposada inclou la finalització de l’excavació d’una zona que ja va ser objecte d’una actuació als anys vuitanta, així com la restauració de les estructures d’aquest sector. L’objectiu és recopilar noves dades sobre el poblat, millorar les condicions de conservació de les estructures i obrir aquesta àrea al públic, fent-la visitable i comprensible per als visitants.
Una inversió clau per al patrimoni menorquí
L’aportació del Govern d’Espanya representa el 75% del cost total del projecte, que queda pendent de l’aprovació definitiva del projecte d’execució i de les aportacions financeres compromeses. Amb aquesta nova partida, les Illes Balears acumulen una inversió total de més de 12 milions d’euros a través del Programa 2% Cultural, destinat a la recuperació del patrimoni històric i cultural.
Aquesta actuació a Trepucó se suma a la recent subvenció directa de 437.105,76 euros del Ministeri de Cultura per a la realització d’intervencions arqueològiques als jaciments de Torre d’en Galmés i Son Catlar. Aquestes accions posen de manifest el compromís de les institucions públiques amb el ric patrimoni històric de Menorca i consoliden el reconeixement de la Menorca Talaiòtica com un element fonamental de la cultura i història de les Illes Balears.
Un patrimoni de valor universal
El fet que el poblat talaiòtic de Trepucó formi part del conjunt de béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO ha estat un factor determinant per a l’obtenció d’aquesta ajuda. A banda, l’existència de l’Agència Menorca Talaiòtica, un organisme íntegrament dedicat a la gestió d’aquests béns, ha estat clau per canalitzar les accions necessàries per preservar aquest patrimoni excepcional.
Joan Pons Torres, conseller de Cultura i president de l’Agència Menorca Talaiòtica, ha destacat: “aquesta subvenció és una fita important per a la nostra tasca de conservació i difusió del patrimoni talaiòtic. Ens permet aprofundir en el coneixement del nostre passat, garantir la preservació d’aquest llegat i posar-lo a l’abast de tothom”.
Aquest projecte reafirma el compromís de Menorca amb la preservació i divulgació del seu patrimoni cultural, contribuint al desenvolupament d’un turisme cultural de qualitat que reforça la identitat i el valor històric de l’illa.