Son Mercer de Baix és el poblat de naviformes més conegut de Menorca. El poblat va ser habitat entre el bronze inicial (1400 aC) i el talaiòtic (1000 aC).
Es tracta d'un poblat format per diferents navetes d'habitació, situat estratègicament a la part alta del barranc de Son Fideu (Ferreries), en un entorn natural i actualment de gran valor paisatgístic y que en el seu moment servia de límit i alhora de via de comunicació amb la mar.
Horari: Els dilluns, de 9 a 12 h.
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix per la Me-20, de Ferreries as Migjorn Gran. Des de Ferreries es recorren 750 metres fins a la primera desviació a la dreta, que dóna accés al camí rural de Son Mercer. Es recorren 2,5 quilòmetres fins a arribar a la finca de Son Mercer de Baix, on s'ha de deixar el cotxe. Després cal caminar 1,2 quilòmetres fins al jaciment.
Aparcament: No Habilitat.
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode de les navetes
Entre les navetes que hi ha destaca la de la cova des Moro, de planta absidal i que conserva part de la coberta. Durant molt de temps va ser considerada una naveta funeraria i no va ser fins que Maria Lluïsa Serra va estudiar aquest tipus d’estructures que s’acceptà que es tractava d’una vivenda. Esta sostinguda per tres columnes de pedra que es caracteritzen per tenir una base reduïda i d'eixamplar-se a mesura que s'apropen al sostre. A la resta del poblat trobam 3 naviformes de dimensions més reduïdes i el que sembla un petit taller de fosa de bronze, que indica que el poblat es dedicava a la metal·lúrgia. Durant els treballs d'excavació arqueològica s’hi van trobar un lingot de bronze, escòries i diversos gresols.