Na Comerma de sa Garita és un tipus de monument únic en el panorama de l'arqueologia menorquina i balear. Forma part de la zona arqueològica de Torre d’en Galmés i està format per un gran recinte de planta absidal, cobert per grans lloses, que s'obre a un gran espai envoltat per un mur ciclopi, que originàriament estaria a cel obert.
Horari: dissabtes de 9 a 19 h.
Preu: Gratuït tot l’any
Visitable: Si
Accés: S'hi arriba per la carretera d'Alaior a Son Bou. En el punt quilomètric 2,2 es gira a l'esquerra per un camí rural i es recorren 1,3 quilòmetres fins al poblat de Torre d'en Galmés. S'ha de deixar el cotxe i baixar a peu uns 1.000 m pel camí rural de sa Torre Nova, fins a un portell que dóna pas a la parcel·la on es troba na Comerma de sa Garita i el sepulcre megalític de ses Roques Llises.
Aparcament: No habilitat
Visites guiades: No. Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic final
L'edifici consta de dues parts ben diferenciades: un recinte porticat al nord i un pati que s'hi adossa al sud.
L'edifici porticat té planta absidal irregular, delimitat per un mur de doble parament. El mur, en el parament exterior, arriba a conservar fins a 2 m d'alçària. El seu interior està dividit per una sèrie de columnes arquitravades que formarien una retícula de cinc línies orientades nord-sud i tres orientades est-oest. Actualment es conserven 10 columnes i 6 lloses de la coberta, però seria possible la reconstrucció gairebé total de l'edifici, ja que els materials originals estan caiguts a terra. En aquest recinte destaca, sobretot, una "columna" situada en l'angle nord-oest del recinte porticat, que per la forma recorda a una taula, però no sabem quina funcionalitat podia tenir. A aquest edifici arquitravat s'hi adossa un gran pati a cel obert, d'uns 270 m2.
Per la tipologia de construcció sembla que s’ha d’adscriure a l’època del talaiòtic final, tot i que el fet que no hagi estat objecte de cap excavació arqueològica no ho permet afirmar clarament. També es desconeix la funcionalitat d'aquest edifici, perquè com que no en tenim cap altre referent i no en coneixem l’interior ni el material que conté, no podem saber per a què la van utilitzar (magatzem, edifici religiós, etc…) Per tant, l’excavació d’aquest construcció és, avui en dia, un dels grans reptes de l’arqueologia de Menorca.