A Cala Morell, urbanització de la costa nord de Ciutadella, es troba una de les necròpolis més espectaculars de l'illa, formada per un conjunt de catorze coves artificials. Van estar en actives com a cementiri des del bronze mitjà fins a ben entrada l’època romana.
Horari: Accés lliure
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'accedeix per la carretera de Ciutadella a Cala Morell. En arribar a la urbanització s'ha de girar a l'esquerra, en direcció a la platja, i de seguida es troba l'aparcament del monument. També és accessible a través dels itineraris 8-9 del Camí de Cavalls, el tram Algaiarens-Cala Morell i Cala Morell-Punta Nati.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: Habilitat.
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Primers pobladors
Aquesta necròpolis és una visita imprescindible per gaudir de la prehistòria de Menorca. Algunes de les coves de la necròpolis són de planta simple, altres presenten desnivells o columnes exemptes picades a la mateixa roca per marcar diferents espais o fins i tot tenen petits patis davanters. Fem un recorregut per les més destacades.
Cova 1: Es tracta d’un espai de planta circular amb un petit nínxol al fons. Les marques de les eines emprades per construir-la es veuen clarament al sostre i a les parets. Al portal, els pilars i la llinda estan esculpits imitant la manera que segurament era normal a les cases talaiòtiques.
Cova 2 i 3 : La cova 2 té la façana derruïda i s'hi accedeix per un forat modern obert a l’interior de la cova 3. Destaca sobretot la columna de secció rectangular que reprodueix la forma d’una taula i, possiblement, en comparteix el simbolisme.
Cova 4: Es tracta de la cova artificial més monumental de Menorca. L’interior té espais diferenciats per pilastres i una columna central de secció quadrangular, davall la qual hi ha un espai quadrat en relleu similar a un altar o llit funerari, que té un nínxol excavat també quadrat. Presenta motius arquitectònics clàssics en relleu a la façana, que imiten models de cornises etrusques i també esteles funeràries púniques, la qual cosa hi donava una personalitat molt marcada.
A l’exterior de la cova en un tram de 20 m aproximadament de la paret del barranc, es comptabilitzen 22 cavitats excavades a les parets, conegudes amb el nom popular de "capades de moro". És normal trobar-les a les necròpolis del talaiòtic final dins i fora de les coves, però se’n desconeix la funció.
Cova 8: Aquesta cova s’anomena de “tipus forn” per tenir la planta i la coberta arrodonides.
Cova 9: Aquesta cova compta amb un pati exterior que avui en dia s’ha convertit en una bassa temporal i passa gran part de l’any cobert d’aigua. A la part posterior de la cova, arran de terra, hi ha excavat un petit nínxol.
Cova 11 i 12: Aquestes són les coves més antigues de Cala Morell, datades cap la 1600 aC. Corresponen a la tipologia d’hipogeus de corredor construïts amb grans lloses.