La cova des Mussol va descoberta l’any 1997 per l'espeleòleg Pere Arnau (el mateix que va descobrir la cova des Càrritx) en un penya-segat de 40 m que s’alça sobre el mar a la zona de cala Be, a uns 4 km al nord-oest del nucli urbà de Ciutadella. Té un recorregut d'uns 200 m i el seu interior es divideix en set sales.
En una de les sales més amagades i petites, de només 10 m. quadrats, s'hi va fer una de les troballes més excepcionals de l'arqueologia menorquina. S'hi van trobar dues petites talles de fusta, una representava un cap humà i la segona un personatge amb banyes i faccions masculines.
Horari: No es visitable
Preu: -
Visitable: No
Accés: -
Aparcament: -
Visites guiades: -
Contacte: -
Serveis: -
Accés a persones amb mobilitat reduida: -
Més informació Veure mapa
Més informació:
A la Sala I s'hi practicava un dels rituals més antics coneguts a Menorca fa uns 3500 anys, que consistia en ofrenes a la Mare Terra. Les fustes, les flors i plantes aromàtiques com el romaní o la camamil.la en contacte amb el foc desprendrien bona olor i formarien una part important del ritual, de la mateixa manera que la carn, els líquids i les estalactites.
Aquesta sala va ser utilitzada posteriorment com a lloc d'enterrament cap al 1000 aC, tot i que és possible que no perdés el seu caràcter ritual.
La troballa més excepcional van ser les dues talles de fusta. La talla del personatge amb banyes estava situada en un lloc alt de la sala, mentre que el cap humà mirava cap a dalt, cap a l’altra figura en una posició d’oferent. S’ha relacionat aquest conjunt amb uns possibles rituals iniciàtics limitats a alguns individus de la comunitat.
La cova no és visitable i els materials es custodien al Museu Municipal de Ciutadella, juntament amb els de la Cova des Càrritx. El nou projecte expositiu, pendent d’executar, preveu que aquests materials estiguin integrats dins l’exposició permanent del Museu.