Amb motiu de la preparació de l'exposició «Joan Flaquer i l'enigma dels 400 vasos», l'equip d'arqueòlegs del Museu de Menorca inicià el projecte de recerca a l'hipogeu de sa Mola. L’objectiu era resoldre un dels problemes científics de fa més de cent anys a partir de l'excavació i reinterpretació del jaciment arqueològic amb els sistemes de registre i metodologia actuals.
La documentació sobre l’hipogeu 6 a la necròpolis de sa Mola, excavada per Joan Flaquer i Vives Escudero el 1915-1916, així com una col·lecció de vasos prehistòrics de la col·lecció Flaquer provinents d’un dipòsit localitzat davant la cova, van ser el punt de partida del projecte de documentació 3D i de sondeig arqueològic davant l’hipogeu.
El sondeig va permetre identificar l’excavació d’època realitzada per Joan Flaquer i Vives Escudero. A més, en un sector del sondeig on l’estratigrafia es conservava intacta es va poder obtenir el registre arqueològic complet del lloc del dipòsit arqueològic d’on Flaquer hauria extret els vasos localitzats a la seva col·lecció. Així, per sota d’uns nivells arqueològics formats per abocaments d’enterraments en calç, desplaçats de l’interior de la cova, es localitzà una unitat estratigràfica amb una deposició primària de més de 50 vasos entrelligats en calç juntament amb restes d’ossos de fauna. El conjunt s'ha datat entre els segles iii-ii aC. Tot aquest conjunt de vasos s’hauria de relacionar amb un acte ritual de comensalia i de presentació d'ofrenes en honor als difunts enterrats a l’hipogeu.
Si voleu ampliar informació sobre sa Mola i la col·lecció Flaquer, podeu fer la
visita virtual a l’exposició sobre Joan Flaquer o consultar l'apartat d'
investigació de la pàgina del Museu de Menorca on s'anirà actualitzant la informació.