La sala hipòstila des Galliner de Madona, situada al municipi des Migjorn Gran, forma part de la candidatura de Menorca Talaiòtica per a la UNESCO. Les sales hipòstiles són construccions espectaculars de pedres ciclòpies en què el sostre, format per lloses de pedra, se subjecta amb diverses columnes repartides per l'estructura.
A partir de la documentació 3D es pot obtenir un registre fiable en cas de restauració del bé. A la vegada, aquest tipus de documentació pot servir per generar hipòtesis sobre el sistema constructiu del bé, estudiar-ne els paraments o la tipologia de les matèries primeres utilitzades, entre altres estudis de caràcter arqueològic i arquitectònic.
La creació d'aquest model 3D, obra de l’arqueòleg Bruno Parés Sansano, permet a totes les persones interessades poder conèixer com és l’interior i recórrer, tal com ho fa la llum, cadascuna de les columnes i les formes de les pedres que conformen la sala hipòstila des Galliner de Madona. La documentació 3D i la visita virtual permeten a l'usuari observar el monument des de tots els angles, visitar-ne l’interior i generar discursos sobre el seu ús i la seva construcció.
Amb el nou escenari que es dibuixa després de la pandèmia de COVID-19, els museus i les institucions dedicades a la salvaguarda del patrimoni han de realitzar una aposta clara cap a la digitalització de jaciments i col·leccions. D'aquesta manera no sols obtindran una documentació molt valuosa del bé patrimonial, sinó que també crearan un recurs que permet a qualsevol persona interessada en el patrimoni realitzar una visita al bé sense necessitat de moure's de casa. El model 3D de precisió és un bon recurs patrimonial per documentar els edificis de la nostra prehistòria i així fer-los accessibles de manera virtual.