Projecte d'estudi dels fems del bestiar, font d’informació important sobre diversitat d’aspectes ambientals i ecològics, així com socioeconòmics i culturals de la vida en el passat.
LLoc:Algendaret Nou, Es Capell de Ferro i Talatí de Dalt.
Responsables del projecte:Marta Portillo (Institució Milà i Fontanals, Consell Superior d’Investigacions Científiques, IMF-CSIC)
Equip:Membres de l’equip: Montserrat Anglada, Yolanda Llergo i Damià Ramis.
Col·laboradors: ramaders d’Algendaret Nou, Es Capell de Ferro i Talatí de Dalt; Antoni Ferrer i Kate Dudgeon.
Objectius científics:L’objecte d’aquest projecte finançat pel Consell Insular de Menorca és l’estudi dels fems del bestiar, un material encara poc investigat en arqueologia en general i la talaiòtica en particular, tot i ser una font d’informació important sobre diversitat d’aspectes ambientals i ecològics, així com socioeconòmics i culturals de la vida en el passat. Entre les restes orgàniques i inorgàniques que els arqueòlegs podem documentar en les excavacions, es troben els excrements d'animals i els seus indicadors microscòpics i moleculars, que poden donar resposta, entre d’altres preguntes, a què menjava el bestiar i l’estacionalitat en la seva dieta, identificar els animals defecadors, i on estaven estabulats, així com a aspectes sobre la diversitat de pràctiques en la gestió agrícola i ramadera, i el seu impacte. Les restes fecals són omnipresents en els assentaments des de la domesticació dels ramats. Tot i que pensem en la ramaderia com a font de carn, llet, formatge i d’altres productes secundaris, en definitiva, el bestiar produeix més fems que qualsevol altre producte, i poden ser explotats per a usos diversos (fertilitzant, combustible, material de construcció, entre d’altres).
Per tal de permetre la identificació i interpretació de restes fecals en les recerques arqueològiques, i avaluar la seva potencial utilitat per a les societats del passat, l’objectiu principal del projecte és desenvolupar models de referència i bases de dades seguint protocols etnogràfics per a la contrastació i l’anàlisi comparativa de les característiques, composició microscòpica, preservació i contextualització dels fems, així com dels seus productes derivats i en particular com a combustible, pràctica que sembla ja es donaria durant el període talaiòtic documentada en altres cultures mediterrànies contemporànies i que encara s’observa avui dia entre comunitats rurals.
Resultats obtinguts:El treball de camp s’ha portat a terme a tres finques de Maó en les que el ramat pastura per les tanques en règim de semi-llibertat, el suplement alimentari es fa a partir de cultius de la pròpia finca, i que gestionen la terra amb mètode ecològic certificat: Algendaret Nou, Es Capell de Ferro i Talatí de Dalt. En aquesta mateixa zona es troben jaciments talaiòtics com Cornia Nou, investigat per membres del mateix equip, i l’assentament epònim del Talatí de Dalt, que també ha estat objecte d’excavacions arqueològiques. El treball de camp realitzat en diferents períodes de l’any ha permès obtenir dades a través de l’observació directa de la gestió dels ramats i d’entrevistes informals amb els ramaders per tal d’entendre els canvis estacionals en la gestió i la seva dieta, en paral·lel a la recollida de fems dels principals tipus d’animals domèstics documentats a la Prehistòria de les illes: bestiar oví, boví i porcí.
L’anàlisi dels seus components microscòpics- microrestes vegetals (grans de pol·len, palinomorfs no pol·línics, fitòlits) i fecals (espores de fongs copròfils, esferòlits calcítics), ha permès obtenir noves dades sobre la variació en l'estacionalitat, la digestibilitat i la durabilitat d’aquests microfòssils que s'excreten en els fems. Entre d’altres aspectes fonamentals, s’ha avaluat la tafonomia i preservació d'aquests microfòssils que composen els fems i productes derivats a través de combustions experimentals. El programa experimental realitzat consisteix en combustions a l’aire lliure dels tres tipus de fems (vaca, be i porc), provinents de ramats pasturant en règim de semi-llibertat i assecats de manera natural en les tanques d’Algendaret Nou i el Talatí de Dalt.
Els aspectes més innovadors del projecte són, d'una banda, la recollida de dades i referencials microscòpics dels components de la femta en diferents períodes de l'any, proporcionant indicadors d’estacionalitat en pasturatge i farratge, i de l'altra la introducció del porc, que no ha estat possible estudiar etnogràficament en projectes previs a Tunísia, Síria i Kurdistan iraquià (
projecte UE Horizon 2020 Microarchaeodung).
Els models i dades referencials obtingudes en el marc d’aquest projecte proporcionaran una base més sòlida per a la identificació i caracterització de les restes fecals i els seus productes derivats en els jaciments talaiòtics. Els seus resultats no només seran aplicables a l’àmbit illenc i a contextos talaiòtics, sinó també en la reconstrucció de l’explotació dels recursos fecals i la diversitat de pràctiques agrícoles i ramaderes en altres regions de la Mediterrània.
Entitats que ho promouen:Consell Insular de Menorca
Museu de Menorca
Nurarq SC