Finalitza la campanya d'excavacions 2024 a Sa Mitja Lluna


  
 
El 30 d'agost passat va concloure la campanya d'excavacions a Sa Mitja Lluna, marcant una fita important en la investigació arqueològica d'aquest jaciment miner prehistòric. Aquesta campanya, que es va desenvolupar entre el 13 i el 30 d'agost del 2024, és la primera del segon projecte quinquennal liderat pel grup ArqueoUIB en col·laboració amb la Universitat de Sevilla.

Sota la codirecció de Maria Calderón, Bartomeu Llull, Laura Perelló i Mark Hunt, i amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca, s'ha donat continuïtat a un projecte que va començar el 2010 i que continua proporcionant noves informacions sobre aquest indret excepcional: és l'únic jaciment de mineria prehistòrica documentat a les Illes Balears.

Una de les novetats d aquesta campanya ha estat la utilització de tecnologia avançada per a la prospecció del terreny. El 7 d'agost passat, es va realitzar un estudi amb georradar a les dues zones principals d'explotació. Aquest mètode no invasiu és fonamental per localitzar cavitats, farcits i altres traces d'activitat minera sense necessitat d'alterar el subsòl. Sota la supervisió del Dr. Cornelius Meyer, especialista en Geofísica i Arqueologia, s'ha dut a terme aquesta anàlisi, que permetrà prendre decisions més informades sobre futures intervencions al jaciment.

Pel que fa a les troballes materials, la campanya del 2024 ha estat especialment fructífera. Entre els descobriments destaquen eines lítiques utilitzades com a maces i morters per a l'extracció i processament de minerals, juntament amb fragments de ceràmica que s'alineen amb les datacions de C14 i restes de fusta carbonitzades. Aquestes troballes no només amplien la comprensió de la tecnologia minera utilitzada a Sa Mitja Lluna, sinó que també aporten informació clau sobre la vida quotidiana dels qui treballaven en aquest lloc fa mil·lennis.

Les excavacions al sector sud del jaciment s'han prioritzat en les darreres campanyes, i els resultats estan sent reveladors. Sota els enderrocs de mina, s'ha descobert una trinxera orientada d'oest a est, seguint la veta de mineral. Tot i que les dimensions exactes d'aquesta trinxera encara s'han de determinar, tot indica que els treballs en aquesta zona van ser més significatius del que s'havia pensat inicialment. A més, s'han trobat més restes ceràmiques al sud que al nord, cosa que suggereix la realització d'altres activitats com cuinar o emmagatzemar aigua a peu de mina.

Una de les peculiaritats més destacades d'aquesta zona és l'abundància d'eines lítiques, especialment grans maces de miner, algunes de les quals superen els 20 kg. Aquestes eines, fabricades amb roques locals, presenten diverses tipologies i marques d?ús que ens indiquen les seves múltiples funcions en el procés d?extracció i selecció del mineral. La diversitat i la complexitat d'aquestes eines suggereixen un sistema de treball organitzat i especialitzat, que sens dubte serà objecte de futurs estudis més detallats.

En conclusió, els avenços realitzats a la campanya de 2024 confirmen que les dimensions i la importància dels treballs miners a la zona sud de Sa Mitja Lluna són comparables, si no superiors, a les del sector nord. Aquests descobriments no només enriqueixen el nostre coneixement sobre la mineria prehistòrica a Menorca, sinó que també obren noves línies de recerca per a futures campanyes. Amb cada excavació, ens acostem una mica més a desentranyar la vida i el treball de la gent que va habitar aquest indret únic.


Un jaciment patrimoni mundial
Sa Mitja Lluna és una mina de coure explotada durant l'Edat del Bronze (1700-900 aC) i destaca com l'únic jaciment de mineria prehistòrica documentat a les Illes Balears. Ubicada a l'Illa d'en Colom, a l'est de Menorca, aquesta mina s'integra al Parc de S'Albufera des Grau i forma part del Component 9 de la Menorca Talaiòtica, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO el 2023.

Les excavacions han revelat que Sa Mitja Lluna va ser un centre d'extracció de coure des del 1700 aC. fins al 900 aC sense evidència d'explotació posterior. El seu excel·lent estat de conservació es deu al menor interès econòmic en èpoques posteriors. Tot i que no va ser la font principal de coure de l'arxipèlag, representa un exemple únic de la tecnologia minera prehistòrica a Menorca, crucial per comprendre la cadena tècnica operativa de l'època.

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS