El jaciment de So na Caçana és considerat com un conjunt de santuaris, ja que té més d’un recinte de taula i 2 talaiots de tipologia poc ortodoxa, per tant, podria tractar-se d’un centre religiós vinculat als nuclis de població d’aquesta zona de l’illa.
Tot i això no deixa de ser un poblat perquè hi ha cases, dos cercles talaiòtics i, fora de la visita pública, una necròpolis formada per un gran nombre d’hipogeus d’enterrament.
El seu origen es situa en el Bronze Mitjà i és ocupat fins l’època romana, com ho demostren restes arqueològiques trobades en alguns dels seus monuments.
Horari: Obert cada dia de 10h a 20h
Preu:
Visitable: Si
Accés: A la carretera d’Alaior a Cala en Porter al punt quilomètric 6 a la dreta. Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: Habilitat
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: Si
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
L’assentament format per, almenys, deu edificis compta amb un gran talaiot de base quadrangular amb una sèrie de murs adossats, raó per la qual alguns investigadors l’anomenen turriforme. Dins una de les construccions adossades al talaiot trobam les restes d’un forn circular de grans dimensions, vinculat possiblement a l’activitat d’algún taller.
El recinte de taula situat a l’oest té a la façana una combinació de tres pedres en una disposició peculiar: una pedra arrodonida sobre una altra estreta i llarga col·locada horitzontalment i que a la vegada està sobre una llosa vertical de forma triangular. Alguns investigadors hi veuen el signe de Tanit, la deesa púnica de la fertilitat. Dins el recinte destaca la gran quantitat de nínxols a les parets i el fet que la pilastra central tingui un reforç posterior, però els resultats de les excavacions realitzades entre 1984 i 1987 en el recinte no s’han publicat i, per tant, desconeixem els materials recuperats.
A l’est trobam un segon recinte de taula, que té la pilastra trencada i, als seus peus, la pedra capitell. El resultat de les excavacions realitzades l’any 1984 no han estat publicats, però se sap que el recinte va ser alterat i reutilitzat en època romana.
La resta d’estructures, no excavades, corresponen a un talaiot, diverses cases talaiòtiques i, fins i tot, un altre possible recinte de taula. A més, amb la reforma de la carretera va aparèixer una petita necròpolis islàmica (es van documentar sis tombes, tot i que segurament n’hi ha més per les tanques dels voltants).