El jaciment arqueològic de Rafal Rubí està format per dues navetes funeràries datades entre el bronze mitjà i final, encara que a la zona s'han trobat materials que daten del segle XV, la qual cosa implica que el seu ús es va allargar fins a l'època medieval. Són tombes col·lectives del mateix tipus que la naveta des Tudons, però de dimensions més petites i amb la particularitat d'estar molt pròximes una a l'altra. Ambdues tenen una llosa perforada d'accés a la cambra interior, que està dividida en dos nivells.
Horari: De maig a setembre: Diumenges de 9 h a 21 h.
D'octubre a abril: Diumenges de 9 h a 18 h.
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix per la carretera general Me-1. Sortint de Maó en direcció a Alaior, en el punt quilomètric 6,6, hi ha una desviació a la dreta, a través de la qual s'accedeix a un camí rural. Poc després, a uns 100 metres, a l'esquerra del camí, se situa l'entrada al monument.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: No Habilitat
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
La naveta nord o septentrional és de planta absidal allargada. Li manca tota la part superior, perduda a causa dels ullastres que durant segles van créixer al seu cim. L'alçada màxima a la façana és de 3 metres, però no hi ha dubte que era molt més alta del que és actualment i que tingué un segon pis que s’ha perdut. Entre la llosa perforada i l'entrada hi ha un corredor vertical anomenat xemeneia que dóna accés a la cambra superior.
L'excavació i restauració que es va realitzar l’any 1977, van proporcionar restes òssies humanes procedents tant de la cambra inferior com de la superior. El 2007 es van estudiar un conjunt d’aquests ossos procedents de la cambra superior i es va poder concloure que pertanyien com a mínim a 19 esquelets d’homes, dones i nens. Si no s’hagués expoliat, però, el recompte seria molt més elevat.
La naveta sud va ser restaurada el 1968 i les dues filades superiors no són originals. L’estructura és molt similar a la naveta nord però el forat d’accés a la cambra va ser ampliat en època actual per facilitar l’entrada del bestiar com a aixopluc. Aquesta reutilització va fer desaparèixer tot el dipòsit de la cambra inferior però durant l’excavació de 1968 es va poder documentar com la cambra superior havia servit d’espai d’inhumació col·lectiva d’un mínim de 44 cossos. D’entre totes les restes, destaca el crani possiblement d’una dona a qui en vida se li havia practicat una trepanació.