Sa Torreta de Tramuntana és el poblat de referència de la zona nord de l'illa. Domina una gran part de la costa i de les valls que l'envolten i que, a la prehistòria, estarien cobertes d'aigua. L'origen de l'assentament i el poblat prehistòric de sa Torreta es pot situar ja amb els primers pobladors (1600 aC) i va ser ocupat fins a la romanització i reocupat en època islàmica medieval. Del poblat actualment se'n conserva un petit talaiot, el recinte de taula i diferents cercles.
A uns 15 minuts del poblat es van trobar les restes d'una naveta funerària, que va ser excavada per Margaret A. Murray el 1931.
Horari: Tots els dijous de 9 a 13 h.
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix per la carretera Me-7 de Maó a Fornells; al punt quilomètric 4,5, a la dreta, hi ha un camí rural, el camí de sa Boval, pel qual s'accedeix als llocs de sa Torre Blanca i sa Torreta de Tramuntana. S'ha d’aparcar el cotxe a la zona abans d'arribar a la barrera del lloc, sense bloquejar el camí, i accedir a peu al jaciment, en una caminada que dura uns 25’. El monument està situat dins la zona de lAlbufera des Grau.
Aparcament: No habilitat
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Període talaiòtic
Les excavacions arqueològiques realitzades per l'equip de Margaret A Murray l'any 1931 van posar al descobert la base d'una naveta funerària, construïda amb tècnica ciclòpia. A l'interior s'hi van trobar una gran quantitat d'ossos humans que pertanyien a un mínim de 56 persones adultes, cinc nens i un fetus.
El recinte de taula té una planta en forma de ferradura i s'hi accedeix descendint per tres escalons. El terra de l'edifici és de roca mare, i durant les excavacions van aparèixer restes dels rituals, banquets o ofrenes que es realitzaven en el santuari, dedicats a la divinitat que simbolitzava la taula. Destaca entre les troballes la cara d'una figureta femenina de fang.
El talaiot és de planta lleugerament oval i de possible perfil escalonat, ja que per la seva fisonomia sembla tenir dos cossos escalonats, encara que no cal descartar que realment n'observem els diferents paraments o folres interiors, característics de la tècnica constructiva dels talaiots. És possible que en el cim hi hagués, originalment, algun tipus d'habitacle o cambra superior, que no ha estat excavada.
El poblat també conté les restes de dos cercles. Un d'ells encara conserva les divisions internes i un pati exterior.
El jaciment arqueològic va resultar afectat per la construcció, ja en el segle XV, de les cases de lloc i de la torre de defensa que es van situar dins de la zona monumental.