Un dels usos de les noves tecnologies aplicades al patrimoni és el d’apropar l’arqueologia a la ciutadania visualitzant i manipulant virtualment tant objectes com jaciments sencers. Alguns dels jaciments i objectes de major interès del patrimoni de Menorca ja es poden veure en 3D des de ca nostra utilitzant l’ordinador o el mòbil.
L'arqueòleg i especialista en documentació 3D i virtualització del patrimoni Bruno Parés s’ha encarregat de fer-ho. L’expert ha treballat des de 2016 en diversos jaciments de Menorca aplicant els seus coneixements en fotogrametria i documentació terrestre i subaquàtica. Parés ha format part, entre altres, dels equips d’investigació que han excavat el jaciment de la cova de sa Mola o els derelictes de Binissafúller i Calescoves.
El Consell Insular de Menorca li ha encomanat la realització dels audiovisuals dels objectes i jaciments arqueològics que trobareu en aquest web.
Bruno Parés també ha documentat algunes de les peces més emblemàtiques i fràgils de les coves des Càrritx i es Mussol. A més, aquests objectes s’han reproduït en impressió 3D per poder-ne tenir una rèplica física als gabinets de didàctica del Museu de Menorca i del Museu Municipal de Ciutadella.
Talla Antropomorfa - Cova des Mussol
Aquesta talla forma part d’un conjunt de peces de fusta i petits recipients ceràmics localitzats a l’interior de la sala 3c de la Cova des Mussol. Talla sobre fusta d’ullastre o olivera que reprodueix cap, cara i coll d’un home. Presenta trets anatòmics força realistes entre els que destaquen els arcs supraciliars, la mandíbula i els llavis entreoberts. L’individu va ser representat amb una lleugera extensió del coll de manera que sembla mirar cap amunt.
Està ben acabada i presenta pràcticament tota la seva superfície polida i per aconseguir l’alt grau de detall dels caràcters físics va ser necessari alternar el polit i el tallat. L’estat de conservació és prou bo, tot i que s’ha perdut l’orella dreta i l’extrem del nas, dos trencs recorren el que queda del nas i l’orella i la galta esquerres presenten forats d’insectes.
Talla Antropomorfa - Cova des Mussol MENORCA by Bruno Parés on Sketchfab
Talla Zooantropomorfa - Cova des Mussol
Aquesta talla forma part d’un conjunt de peces de fusta i petits recipients ceràmics localitzats a l’interior de la sala 3c de la Cova des Mussol. La cova es troba a un penya-segat de Cala Be, a la zona de Punta Nati (Ciutadella). L’accés a la mateixa és difícil i perillós tant per mar com per terra.
Tallada sobre fusta d’ullastre o olivera, reprodueix el cap, cara i coll d’un ésser amb característiques humanes i animals. La cara podria ser humana però presenta dues banyes a la part alta del cap. Els ulls estan formats per dues incisions obliqües i la boca per una d’horitzontal. No li feren orelles i el mentó és estret però prominent. Aquestes característiques li confereixen una expressió severa i altiva. Va ser tallada a partir d’un tronc o branca principal que es bifurcava en dos eixos de creixement. En el moment de la troballa presentava dos trencs que van ser reparats al laboratori i s’observen abundants forats d’insectes.
Talla Zooantropomorfa - Cova des Mussol MENORCA by Bruno Parés on Sketchfab
Vasos de fusta - Cova des Càrritx
Aquests dos vasos de fusta, juntament amb un altre, es van trobar a la Sala 5 de la Cova des Càrritx. Es van fabricar buidant un tronc de boix amb una eina molt esmolada i polint després les superfícies amb un instrument abrasiu. Presenten marques de desgast, que evidencien un ús continuat. Possiblement van contenir algun líquid o pasta, ja que prop s’hi van trobar restes de quatre espàtules. És possible que aquests objectes estiguin relacionats amb el ritual funerari de tenyit dels cabells, que es va documentar en aquesta cova.
Espàtula
Està relacionada amb els vasos de fusta, i es van trobar restes d’altres tres objectes similars. Tots es van fabricar amb fusta de bruc.
Pinta
Aquest objecte és de fusta de boix, i el seu disseny recorda una ratapinyada amb les ales desplegades. Va ser fabricada amb l’ajuda de ganivetes i llimes. Per diferenciar les pues tal vegada es va emprar un fil humit cobert d’arena, que per fricció hauria anat desgastant la fusta. Igual que els vasos i les espàtules, estaria relacionat amb el ritual funerari documentat a la cova.