02 Feb
Amb aquest curs es vol donar a conèixer què és el concepte de patrimoni mundial i l’entitat que promou aquest reconeixement, la UNESCO. Actualment, Menorca Talaiòtica és patrimoni mundial. Per tant, es vol presentar el relat de la candidatura que ha donat com a fruit la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial, perquè tant els diferents sectors implicats en la seva difusió (àmbit científic i àmbit turístic, entre d’altres) com la gent interessada en temes patrimonials puguin conèixer de primera mà el que és Menorca Talaiòtica.
Lligat amb la descripció de Menorca Talaiòtica, tenim l’esquema de la seva gestió. El Consell Insular ha creat l’òrgan (Agència Menorca Talaiòtica) i el full de ruta que cal seguir (Pla de Gestió de Menorca Talaiòtica). Aquests instruments són fonamentals per afrontar el futur del bé un cop inscrit en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Finalment, també es donarà veu a un lloc que ja ha estat inscrit en la Llista de Patrimoni Mundial per conèixer quina és la seva experiència. És important tenir presents els efectes que pot tenir una inscripció d’aquest tipus en un territori, per la qual cosa conèixer-ne algun cas pot ser una bona guia de futur. El 2016 els dòlmens d’Antequera van ser inscrits en la Llista de Patrimoni Mundial, de manera que el seu cas és un bon referent per a Menorca.
El darrer dia del curs es proposa com una visita de camp per veure directament i sobre el terreny el plantejament de la candidatura. Per això es visitarà un dels components de la Menorca Talaiòtica. Concretament, es planteja visitar el component 5, amb l’assentament de Torre d’en Galmés com a jaciment principal. Però també es tindrà en compte el paisatge que l’envolta i altres monuments que completen la configuració d’aquest component de la Menorca Talaiòtica.
A qui va adreçat aquest curs? A professionals del patrimoni històric, guies i informadors turístics, públic en general interessat en l’arqueologia de Menorca.
Coordinació: Joaquín Pons Machado, Doctor en Arqueologia Prehistòrica, y Antoni Ferrer Rotger, Llicenciat en Història i Història de l’Art
Professorat:
Cipriano Marín Cabrera. Coordinador de l’expedient de Menorca Talaiòtica
Antoni Nicolau Martí. Kultura, Idees i Estratègies per al Patrimoni, SL
Rafael Mata Olmo. Universitat Autònoma de Madrid
Bartolomé Ruiz González. Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera
- Data: 2, 3 i 4 de febrer.
- Lloc: seu de l'Institut Menorquí d'Estudis. Can Victori, camí des Castell, 28. Maó.
- Durada: 12 hores.
- Preu: 40 euros.
- Inscripció prèvia: places limitades, per inscriure's cal omplir aquest formulari o uimir@cime.es / Tel. 971 351 500.
- Més informació: www.uimir.cime.es