El llibre
Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau, el
sisè de la col·lecció Sitjot i el primer destinat al públic infantil, s’ha presentat aquest matí, 17 de maig, al Consell Insular de Menorca amb la participació del vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria; i el seu autor, l’i.lustrador i arqueòleg ciutadellenc
Andreu Torres.
Aquesta edició vol ser un primer contacte amb la cultura talaiòtica per als més joves, fent un recorregut per tota la prehistòria menorquina acompanyats per na Laia i en Tau, des dels primers pobladors fins a la conquesta de l’illa per part de l’exèrcit romà. D’aquesta manera, coneixeran com vivien, què menjaven i els rituals funeraris dels talaiòtics, entre moltes altres curiositats.
Durant la seva intervenció, Miquel Àngel Maria ha destacat que ja existien altres publicacions sobre la prehistòria de Menorca adreçades als infants, però que hi
mancava una presentació general de la Menorca Talaiòtica, en el context de la candidatura a patrimoni mundial, dirigida expressament al públic infantil. “El llibre d’Andreu Torres cobreix amb escreix aquesta necessitat, és un molt bon llibre, que sens dubte interessarà els més joves, però la seva vocació didáctica i la profusió d’il·lustracions faran les delícies també del lector adult. És perfecte per descobrir la prehistòria de Menorca en familia, tant si ets de Menorca com si ets un visitant”.
Per la seva banda, l’autor del llibre ha expressat la seva il.lusió per haver fet realitat aquest projecte: “Feia temps que el tenia al cap i amb el Rescat Cultural finalment ha estat possible. Espero que serveixi per a que els més joves, tant menorquins com visitants, es sentin atrets pel coneixement del passat i aprenguin a estimar el nostre patrimoni”.
Sitjot té com a objectiu
difondre la riquesa del patrimoni històric i arqueològic menorquí entre un públic no especialitzat. Amb un marcat caràcter divulgatiu, però sempre respectant el rigor científic, aquestes monografies incorporen il·lustracions i altres recursos visuals per fer més entenedora la informació. Tot i que avui s’ha presentat només l’edició en català,
Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau també està disponible en castellà i anglès, com la resta de la col.lecció.
La intenció és que aquestes monografies puguin resultar d'interès no només per als menorquins, sinó també per als turistes que arriben a l'illa, especialment els que visiten els museus. És per això que tant
Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau com la resta de la col.lecció està
disponible al Museu de Menorca i a Can Saura. Aquest llibre infantil ha estat finançat amb el Rescat Cultural llançat pel Departament de Cultura del Consell Insular durant la pandèmia, i compta amb el suport de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears.
Els altres cinc títols de la col·lecció
La col·lecció Sitjot es va inaugurar el 2018 amb la monografia
Torre d’en Galmés. Control del territori a la Menorca prehistòrica, una actualització del llibre del mateix títol que va publicar el Consell Insular de Menorca l’any 2007. En aquesta nova edició, també a càrrec dels arqueòlegs Carmen Lara, Joaquim Pons, Gustau Juan i Antoni Ferrer, es presenten les novetats extretes de les excavacions realitzades a Torre d’en Galmés fins al 2018.
A
La naveta des Tudons. Monuments i ritus funeraris durant el bronze final a Menorca, de l’autor Simón Gornés, s’hi recullen els coneixements actuals sobre aquest tipus d'edificis, exclusius de Menorca. Un altre dels volums està dedicat també als rituals funeraris, però amb una visió transversal, que abraça bona part de la prehistòria i la història de l'illa. Aquest llibret, que du per títol
Que la terra et sigui lleu. Una història de la mort a Menorca, està basat en l'exposició que es pot veure actualment a Can Saura (Ciutadella). Les autores són Elena Sintes i María José León.
El títol
Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca està igualment relacionat amb una exposició. En el llibre es donen a conèixer les noves dades recollides a les excavacions dels assentaments de Cala Morell (Ciutadella) i sa Ferradura (Manacor). Montserrat Anglada, María José León, Damià Ramis i Magdalena Salas en van coordinar l’edició.
El cinquè llibre de Sitjot va ser
Torralba d’en Salort. Els recintes de taula, santuaris de l’edat del ferro a Menorca, presentat el 2020, on els lectors poden descobrir el món d’aquests singulars monuments que només es troben a Menorca. Les arqueòlogues Irene Riudavets i Cristina Bravo fan un recorregut per les diferents intervencions arqueològiques a recintes de taula, les seves característiques arquitectòniques i els cultes religiosos i rituals associats. Finalment, les autores se centren en Torralba d’en Salort, amb una detallada descripció dels seus principals punts d’interès i la història de la investigació sobre el poblat.