Estudi de la vida diària de les primeres societats de Menorca: dieta i activitat física durant els períodes Naviforme i Prototalaiòtic.
LLoc:Diversos jaciments prehistòrics (coves murades i navetes funeràries) de l'illa de Menorca.
Responsables del projecte:Jared Carballo-Pérez (Leiden University – Universidad de La Laguna)
Antonio Higuero Pliego (Universidad de Cantabria)
Equip:
- Jared Carballo-Pérez (Leiden University – Universidad de La Laguna)
- Antonio Higuero Pliego (Universidad de Cantabria)
Objectius científics:
- Caracteritzar isotòpicament la dieta dels grups humans de Menorca durant els períodes Naviforme i Prototalaiòtic (1600 – 850 A.N.E.).
- Caracteritzar biomecànicament les activitats físiques quotidianes de les comunitats agroramaderes de Menorca d'aquests mateixos grups
- Contextualitzar les dades obtingudes per a l'àmbit menorquí amb la resta dels estudis publicats de les Illes Balears, el Llevant de la península ibèrica, i la Mediterrània occidental.
- Analitzar, des d'una perspectiva fisiològica, l'alimentació i l'activitat física dels individus seleccionats al llarg de diferents etapes del cicle vital.
- Explorar diferents aspectes identitaris (sexe/gènere, classe i edat social) dels grups humans de la Prehistòria de Menorca i la relació amb l'alimentació i l'activitat física.
- Aportar una nova perspectiva d'estudi a les peculiaritats de la vida quotidiana dels diferents grups socials que es van inhumar en diferents tipologies d'enterrament, i així entendre millor si pertanyien a comunitats diferenciades en aquesta societat insular.
Resultats obtinguts:En col·laboració amb el Museu de Menorca i el Museu de Can Saura de Ciutadella s'ha pogut mostrejar i analitzar un conjunt seleccionat de restes humanes procedents de sis jaciments del Naviforme i Prototalaiòtic, actualment en procés d'anàlisi estadística i isotòpica.
Entitats que ho promouen:Consell Insular de Menorca