General


 

Activitats "Ja Som Patrimoni Mundial"

S'ha enviat correctament

Tipus d'estructures

alt textCases circulars o cercles:

Reben aquest nom els habitatges típics i exclusius del període talaiòtic final a Menorca, a causa de la seva planta de tendència circular. Presenten un pati central des del qual s’accedeix a les diferents habitacions, disposades al voltant de forma radial. Són estructures grans i molt monumentals, amb carreus de grans dimensions i columnes monolítiques. Moltes vegades presenten un gran pati davant la façana, delimitat per un mur.


alt textCova d’enterrament:

Les coves d’enterrament són cavitats naturals, que es van emprar com a sepulcres col·lectius. En alguns casos, com a sa Cova des Pas, no presenten cap modificació. En altres casos s’hi construïa un mur ciclopi (amb grans pedres) a l’entrada, de forma que l’accés a la cova quedava reduït a una petita entrada. Aquest és el cas de la cova des Càrritx i la de Biniedrís.
alt textDolmen:

Tomba col·lectiva construïda amb tècnica megalítica. La cambra funerària estava formada per grans lloses de pedra i s’hi accedia a través d’un petit passadís. Tot el conjunt estava cobert per un túmul de terra i pedres. Aquests sepulcres són característics del neolític, l’edat del coure i inici de l’edat del bronze a Europa occidental i el nord d’Àfrica. A Menorca corresponen als moments més antics del poblament de l’illa. El costum de construir aquestes tombes és un dels trets culturals que va arribar a l’illa amb els primers pobladors.
alt textHipogeu:

Els hipogeus són coves artificials, excavades a la roca. Eren espais funeraris col·lectius. Durant les fases més antigues de la prehistòria de l’illa trobem alguns hipogeus de planta allargada. Més endavant, durant el talaiòtic final, s’excaven hipogeus més grans, que presenten pilars picats a la mateixa roca, així com capelles que creen espais diferenciats. Alguns d’aquests hipogeus presenten una espècie de pati excavat a la roca, davant la porta d’entrada, que s’omplia d’aigua de pluja. Els hipogeus talaiòtics s’agrupen habitualment en necròpolis, com al de Calescoves.
alt textMurada:

Estructura defensiva que envoltava un poblat. A Menorca existeixen algunes murades anteriors a l’època talaiòtica, com per exemple la des Coll de Cala Morell i dels inicis del talaiòtic, com la de Caparrot de Forma. No obstant això, la majoria de les murades corresponen al període talaiòtic final. Es van construir amb tècnica ciclòpia. Al poblat de Son Catlar s’hi van afegir bastions, que es relacionen amb el món púnic.
alt textNaveta d’enterrament:

Edifici funerari col·lectiu dels inicis de l’època talaiòtica, exclusiu de Menorca i construït amb tècnica ciclòpia. Algunes presenten una planta arrodonida, però altres tenen una forma que recorda una nau invertida, fet que els dona nom. Es tracta d’un tipus d’edificis derivats dels dòlmens.
alt textNaveta d’habitació:

Tipus d’habitatge típic de Menorca i Mallorca durant gran part de l’edat del bronze, abans de l’època talaiòtica. Es tracta de construccions de planta allargada, sense compartimentar, construïdes generalment amb tècnica ciclòpia. Es cobrien amb bigues de fusta i branques, tot recobert d’una capa de terra argilosa, que impedia que entrés l’aigua de pluja.
alt textNecròpolis:

Conjunt de tombes. El terme prové del grec i significa literalment ‘ciutat dels morts’. A Menorca, els hipogeus d’època talaiòtica s’agrupen moltes vegades en necròpolis, a les parets de cales i barrancs. La més coneguda i extensa és la de Calescoves, amb prop d’un centenar d’hipogeus.
alt textPoblat:

Al llarg de la prehistòria de Menorca, una gran part de la població vivia en agrupacions de cases que coneixem com a poblats.
A l’època de les navetes d’habitació, abans de l’època talaiòtica, els poblats eren de petites dimensions, i fins i tot es troben habitatges aïllats o en parelles. Els nuclis més grans d’aquest període tenen unes quinze cases, com per exemple as Coll de Cala Morell.
Durant el talaiòtic trobam poblats de majors dimensions que s’estructuren al voltant d’un o diversos talaiots. Aquests poblats arriben a la màxima extensió durant el talaiòtic final. En aquest moment, alguns nuclis arriben a tenir una superfície de més de 4 hectàrees, com és el cas de Son Catlar, que acollia segurament centenars de persones. En aquesta època es construeixen els recintes de taula als poblats més importants i, en alguns casos, s’hi afegeixen també murades defensives.
alt textRecinte de taula:

Els recintes de taula són els edificis religiosos propis del talaiòtic final i exclusius de Menorca. Presenten una planta en forma de ferradura, amb la façana lleugerament còncava. Al centre de l’estructura hi ha sempre un element en forma de T, format per dues grans lloses superposades (la taula pròpiament dita). A l’interior s’hi han trobat figuretes de bronze i terracota que representen diverses divinitats. Per altra banda, s’hi han documentat evidències de rituals que implicaven el consum de carn i vi. També se sap que la seva orientació estava relacionada amb ubicació dels astres en moments concrets de l’any, especialment amb la posició del sol durant el solstici d’hivern. Només apareix un recinte de taula per poblat (i no tots en tenen), excepte a So Na Caçana, que n’hi ha dos.
alt textSala hipòstila:

Construcció pròpia de la fase final de la cultura talaiòtica. Presenten un sostre construït a base de grans lloses de pedra, sostingudes per una sèrie de columnes polilítiques (construïdes amb diversos blocs de pedra superposats). Solen aparèixer al costat de les cases i possiblement servien com a magatzem. Hi ha un altre tipus de sales hipòstiles, que apareixen aïllades (com es Galliner de Madona), de les quals no se’n coneix encara amb certesa la funció ni la cronologia.
alt textTalaiot:

Gran estructura de forma generalment troncocònica, construïda amb tècnica ciclòpia. Els talaiots són edificis exclusius de Menorca i Mallorca, i donen nom a la cultura talaiòtica. Tot i així, existeixen diferències importants entre els talaiots d’ambdues illes. Els de Menorca presenten mides més variades i sembla que l’espai útil es situava generalment a la part superior de l’edifici. Solen estar situats al centre dels poblats, tot i que també se’n troben alguns d’aïllats. En tots dos casos, són elements destacats en el paisatge. Un mateix poblat pot presentar fins a cinc talaiots. Aquests elements formen xarxes d’intervisibilitat: des de dalt d’un talaiot sempre se’n veuen d’altres.

Suggeriments i propostes

El formulari s'ha enviat correctament

Suggeriments i propostes

- Els suggeriments o propostes que no vagin acompanyats de les dades personals correctes del formulant seran descartats.
- Els suggeriments i propostes es respondran en un termini màxim de 15 dies.

Actes de reunions

Quines són les finalitats de l’Agència Menorca Talaiòtica?

Les finalitats més destacades de l’Agència són:
 

  • alt textPreservar els atributs que sustenten el valor universal excepcional de la Menorca Talaiòtica, incloent-hi tant els monuments arqueològics com els paisatges associats.
  • Tutelar el conjunt d’atributs representatius de tota la Menorca talaiòtica, especialment els inclosos a la zona d’amortiment.
  • Impulsar i portar a terme els objectius inclosos en l’expedient i en el Pla de Gestió.
  • Gestionar, conservar, restaurar, difondre i investigar el patrimoni prehistòric de Menorca, especialment els béns arqueològics inclosos en els components de Menorca Talaiòtica.
  • Aplicar els criteris de la Convenció del Patrimoni Natural i Cultural de la UNESCO en la gestió dels béns arqueològics de Menorca.
  • Seguir les directrius d’ICOMOS per a la interpretació i la presentació dels jaciments del patrimoni cultural.
  • Establir compromisos i acords entre les diferents administracions, amb els propietaris dels jaciments que no siguin públics i amb les altres entitats públiques i privades, amb vista a una bona gestió dels béns arqueològics.
  • Estimular el compromís institucional i social amb la declaració de Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial.
  • Col·laborar amb els òrgans competents del Consell Insular de Menorca en la gestió, la conservació, la difusió i la investigació del paisatge i del patrimoni prehistòric.
  • Fomentar el desenvolupament socioeconòmic sostenible del patrimoni arqueològic.


Quines són les funcions de l’Agència Menorca Talaiòtica?

alt textL’agència té les funcions següents:
 
  • Elaborar i elevar propostes als diferents òrgans del Consell Insular de Menorca.
  • Promoure la investigació, la conservació, la difusió, la restauració i la formació.
  • Dur a terme totes les accions incloses en el Pla de Gestió MT.
  • Articular i executar propostes de gestió sostenible.
  • Impulsar la participació social i empresarial.
  • Fomentar la cooperació, la formació i la investigació científica.
  • Supervisar els programes de conservació, investigació i difusió.
  • Conservar el paisatge que envolta els béns arqueològics prehistòrics.
  • Qualsevol altra activitat que el Consell Insular de Menorca vulgui atribuir a l’Agència MT per al compliment dels seus objectius, sempre en el marc del patrimoni històric.

Què és l’Agència Menorca Talaiòtica?

Aquest organisme, creat el 2022 i dependent del Consell Insular de Menorca, és l’ens que gestiona els béns de la Menorca Talaiòtica. Disposa de personal i de pressupost propi, dins dels pressupostos generals del Consell. Té la seu a l’edifici del Consell, a la plaça de la Biosfera (Maó).


 

Quin és el funcionament de l’Agència?


L’agència s’articula a partir de diversos òrgans interns: 

alt textPresidència: Joan Pons Torres. Aquest càrrec correspon a la persona que ocupa la Presidència del Consell Insular de Menorca o, per delegació, al conseller o consellera competent en matèria de patrimoni històric, com és el cas actual.

Vicepresidència: Jaime Reurer Morlà. Aquest càrrec correspon al conseller o consellera competent en matèria de patrimoni històric o al director o directora insular corresponent, si el conseller o consellera ocupa la presidència, com és el cas actual.

Consell Rector: És l’òrgan encarregat d’aprovar les actuacions de l’Agència MT i està format pels seus càrrecs interns, representants institucionals, càrrecs tècnics i representants del Consell Científic i del Consell Social de l’Agència MT.

Comissió Executiva: S’encarrega de l’administració ordinària i està formada pels càrrecs interns de l’Agència MT, el cap del Servei de Patrimoni Històric del CIM i la persona que ocupa la direcció de l’Agència Reserva de Biosfera.

Consell Científic: És un òrgan bàsicament assessor, format pels càrrecs interns de l’Agència MT i un conjunt nombrós de persones vinculades a l’àmbit científic.

Consell Social: És un òrgan consultiu format pels càrrecs interns de l’Agència MT i representants de partits polítics, d’entitats cíviques, d'empreses, d'associacions d'interès econòmic, empresarials o sindicals i d'institucions educatives i culturals.

Direcció: Antoni Ferrer Rotger. La persona que ocupa la direcció es tria per un període màxim de deu anys, a través d’un procés de selecció que té en compte l’experiència laboral i la formació acadèmica dels candidats. El director és qui proposa les actuacions de l’Agència MT, però els Estatuts de l’agència estableixen que no té dret a vot al Consell Rector ni a la Comissió Executiva.

gfdgdf

Els secrets de la Torre d’en Galmés i un crani menorquí de fa vint-i-tres segles

alt text

Article "Els secrets de la Torre d’en Galmés i un crani menorquí de fa vint-i-tres segles" a VilaWeb

alt text

Reportaje sobre Menorca Talayótica, número de abril de National Geographic España

alt text

Informació legal

Clàusula d'exempció de responsabilitat

El Consell Insular de Menorca no es fa responsable de qualsevol informació que es trobi fora d'aquesta web i no gestionada directament pel nostre webmaster.

La funció dels enllaços que apareixen en aquesta pàgina és exclusivament la d'informar l'usuari sobre l' existència d'altres fonts d'informació sobre la matèria a Internet.

Aquests enllaços no suposen un suggeriment, invitació o recomanació per a la visita dels llocs de destinació , i per això, el Consell Insular de Menorca no serà responsable del resultat obtingut a través d'aquests enllaços hipertextuals. Sota cap circumstància el Consell Insular de Menorca serà responsable davant tercers per qualsevol dany directe o indirecte, resultat de l'ús de www.menorcatalayotica.info.

Protecció de dades :

El Consell Insular de Menorca ha adoptat els nivells de protecció de dades personals establerts per la Llei Orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal i la seva Reglament de desenvolupament Reial Decret 1720/2007.

El Consell Insular de Menorca recull exclusivament la informació personal necessària per a l'adhesió a la candidatura de Menorca com a Patrimoni mundial.

El Consell Insular de Menorca únicament revelarà la informació a tercers per al compliment de la seva finalitat.

El Consell Insular de Menorca només guarda les dades el temps necessari per complir la finalitat de la seva recollida i processament. Un cop assolit l'objectiu descrit, únicament es guardaran les dades necessàries per al tractament de la informació amb finalitats estadístiques, històriques o científiques .

Drets d'accés , cancel·lació , rectificació i oposició :

Els usuaris poden exercir el dret d'accés, cancel·lació, rectificació i oposició, així com a ser informats de les cessions realitzades contactant amb el Consell Insular de Menorca a través del correu electrònic info@menorcatalayotica.info o per escrit a l'adreça: Consell Insular de Menorca. Plaça de la Biosfera, núm. 5, 07703 de Maó.

Condicions d'ús

Aquest lloc web i tots els seus continguts, incloent-hi els textos, imatges, so i qualsevol altre material, són propietat del Consell Insular de Menorca, d’algun organisme vinculat a aquesta administració insular o a tercers que han autoritzat l’ús d’aquests continguts al Consell Insular.

Els continguts d’aquest lloc web poden ser reproduïts sempre que s’esmenti la font, excepte en els casos en què s’indiqui una altra cosa.

Quan sigui necessària una autorització prèvia per a la reproducció o l’ús de dades textuals o d’altre tipus (imatges, sons, etc.) aquesta autorització cancel·larà l’autorització general abans esmentada i establirà les possibles restriccions d’ús.

Únicament està autoritzat l’ús personal no comercial. No està permesa la modificació d’aquest lloc web ni dels seus continguts.

La informació obtinguda a través d’aquest web té caràcter merament informatiu, sense que se'n pugui derivar, en cap cas, efecte jurídic vinculant.

En qualsevol cas, la informació i continguts d’aquest web no poden ser al·legats en processos contradictoris amb l’Administració pública i el Consell Insular de Menorca no assumeix cap responsabilitat per les discrepàncies que es puguin produir entre els documents impresos de l’administració competent i la publicació electrònica en aquestes pàgines.

El Consell Insular de Menorca no és responsable de la informació que es pot obtenir a través d’enllaços a sistemes externs que no siguin dependents d’aquesta administració.

El Consell Insular de Menorca no garanteix que el web i els servidors estiguin lliures de virus i no es fa responsable dels danys causats per l’accés al web o per la impossibilitat d’accedir-hi.
 

Manual corporatiu i Logotip

Dossier de premsa

Fotografies HD

Les imatges d'aquesta galeria són propietat de l'Agència Menorca Talaiòtica-Consell Insular de Menorca, excepte les que s'especifica el contrari. Si es fan servir, s'ha de donar el crèdit corresponent.

Sala de Premsa

Què és el patrimoni mundial?

El patrimoni és el llegat que rebem del passat, que vivim en el present i que hem de transmetre a les generacions futures. Els béns que formen el patrimoni mundial pertanyen a tots els pobles del món i és la comunitat internacional sencera qui té la responsabilitat de protegir-los.
 
El 1972, tots els països que conformen la UNESCO van firmar la Convenció de patrimoni mundial per reconèixer formalment un patrimoni considerat de "valor universal excepcional", és a dir els béns d'una importància cultural i/o natural tan extraordinària que transcendeixen les fronteres nacionals i que cal preservar per a les generacions presents i futures de tota la humanitat. 
 
Atesos els valors i atributs excepcionals, Menorca Talaiòtica s'integra a la Llista de Patrimoni Mundial, ja que representa l'odissea d'una cultura insular única atrapada entre el cel i la mar. Els monuments prehistòrics i paisatges associats a Menorca constitueixen un llegat extraordinari que hem de preservar per a les generacions presents i futurs.
 
La inclusió en aquesta llista posa de manifest la nostra riquesa patrimonial i constitueix una mostra del compromís de les administracions i els ciutadans en la seva conservació.

Els components del bé

Imatge

Criteris de delimitació

L'establiment dels àmbits representatius que configuren els components de la sèrie s'ha sustentat en un ampli treball d'investigació i discussió científica, administrativa i comunitària, orientat a localitzar, en diferents espais, una representació completa de tots els valors i atributs significatius del bé que, en conjunt, expressen i transmeten el seu valor universal excepcional.

Després de l'exhaustiva identificació dels valors que alberga el bé, l'anàlisi comparativa dels seus principals atributs i la confirmació dels criteris d'aplicació, la delimitació dels components es presenta com el resultat de la seva representació en àmbits territorials resultants del compromís d'aplicació dels següents criteris addicionals:







1. Representativitat de les construccions ciclòpies menorquines i de les seves expressions excepcionals
2. Densitat i diversitat dels llocs
3. Qualitat i representativitat de l'envolupant paisatgística 
4. Referents simbòlics i fites del paisatge
5. Tècniques i usos del territori
6. Associació amb els vestigis de cultura material
7. Connectivitat i intervisibilitat
8. Integritat i autenticitat
9. Protecció


D'aquesta manera, Menorca Talaiòtica s'articula en nou àrees territorials o components resultants de l'aplicació d'aquests criteris.  

Descripció dels components

La pràctica totalitat dels components del bé seriat se situen al migjorn, la plataforma calcària miocènica de sud de Menorca, l'espai predilecte de les antigues poblacions que van habitar l'illa, excepte un d'ells, situat a nord-est de la Tramuntana, representatiu dels assentaments prehistòrics en aquesta part septentrional de l'illa. La superfície total del bé seriat representa pràcticament el 5% de la superfície insular i alberga en el seu conjunt 280 jaciments arqueològics de caràcter prehistòric, fet que suposa el 21% dels llocs arqueològics de l'illa.

 
Component 1 (C1) Planes de Ciutadella (Es Tudons, Torretrencada i Torrellafuda)
alt textSe situa a l’oest de Menorca a la zona coneguda com ses planes de Ciutadella, al municipi del mateix nom. Es tracta de terrenys molt plans, inserits a les depressions argilenques d’origen càrstic d’aquesta part de l’illa, que han albergat des de la prehistòria fins al present els sòls més cobejats per a l’aprofitament agrícola i ramader. L’alta fertilitat i el bon drenatge d’aquests plans explica que encara avui constitueixin un dels paisatges amb més vida agrícola i ramadera del Migjorn.

El paisatge té els trets del peculiar mosaic agroforestal menorquí, encara que aquí amb més presència de pastures i cultius farratgers per la fertilitat dels sòls, que s’alternen amb taques de vegetació natural, formada per màquies d’ullastre i llentiscles, esquitxades per alguns alzinars i pinars. La importància i molt alt valor biològic i ecològic d’aquestes formacions arbòries ha significat que un ampli espai que envolta els poblats de Torrellafuda i Torretrencada sigui considerat com a hàbitat d’interès comunitari (Directiva Hàbitat, 1992, de la UE).

Les finques agrícoles estan delimitades per la tradicional malla de paret seca i inclouen nombroses restes etnològiques associades a la cultura de la pedra. L’àmbit es troba a cavall entre dues de les unitats paisatgístiques significatives de l’illa: les planes ramaderes del nord i els plans agrícoles del sud de Ciutadella (PTIMe, 2003).

Constitueix un lloc de molt alta densitat en termes arqueològics, en el qual s’han inventariat 36 jaciments en una àrea de 440 hectàrees. S’hi emplacen els vestigis de tres poblats talaiòtics (Torrellafuda, Torretrencada i es Tudons). També es localitzen quatre talaiots que teixeixen una xarxa d’intervisibilitat fortament connectada amb els altres talaiots presents en aquesta part de l’illa.

Dos d’aquests poblats aporten vestigis de construccions úniques i exclusives de Menorca. El poblat talaiòtic de Torretrencada es distingeix per albergar una de les taules més espectaculars de Menorca, singular per la seva pilastra adossada. A més, es dona la circumstància que aquest assentament va romandre habitat en època romana i islàmica. A l’espectacular jaciment de Torrellafuda, un dels grans poblats emmurallats del període Talaiòtic Final, s’hi identifica un recinte de taula i vestigis de les monumentals cases circulars. Les grans dimensions de les lloses donen una idea de la monumentalitat que degueren tenir aquestes construccions, que van estar en ús fins a l’època islàmica.

El component conté restes interessants de l’ancestral enginyeria de l’aigua, incloent-hi sistemes de recollida, canalitzacions excavades a la roca i pous. En termes del binomi aigua-assentament, destaca Torrellafuda com un dels millors exemples que mostren la relació d’un poblat amb una bassa temporal, que encara continua mantenint una gran importància ecològica. Per contra, a Torretrencada es conserva un dels exemples més excepcionals dels estanys coves prehistòrics.

Els plans i les zones deprimides del terreny han estat l’assentament preferent de les construccions funeràries de la prehistòria menorquina. En aquest cas, a diferència de les petites elevacions on s’assenten els talaiots, els àmbits funeraris ocupen llocs amb topografia lleugerament còncava i formen espais visuals recollits sobre si mateixos, escassament intervisibles. El component exemplifica bé aquesta predilecció, atès que alberga tres navetes d’enterrament (es Tudons, Binipati Nou i Son Camps) en aquesta mena de posició topogràfica i nombrosos hipogeus en coves artificials de diferents tipologies.

Les navetes funeràries, sempre orientades cap al quadrant sud-oest, són edificis que no tenen comparació amb cap altre de les illes Balears i de les cultures mediterrànies de l’època. En aquest context, ressalta la naveta des Tudons, sens dubte la tomba més famosa i exclusiva de la prehistòria de Menorca. La seva construcció es remunta a la fi de període Naviforme i les datacions indiquen que el seu ús es va prolongar fins al segle ix aC, ben avançat el període Talaiòtic.

El component es distingeix per ser una zona amb alta concentració de monuments funeraris singulars que il·lustra nítidament les relacions espacials entre el territori dels vius i el dels morts.

alt textAtributs principals: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Naveta des Tudons. És el monument més ben conservat i més representatiu d’aquesta mena d’obres úniques i exclusives de Menorca, que van marcar una fita en l’evolució de les construccions ciclòpies funeràries d’aquesta cultura. Les navetes funeràries constitueixen una de les expressions més genuïnes que van aportar les comunitats d’aquesta illa a la prehistòria de la Mediterrània. A més, té un patró d’orientació que exemplifica la singularitat i excepcionalitat d’aquests edificis en termes arqueoastronòmics (criteri iv).
  • Poblats talaiòtics. Els poblats de Torrellafuda i Torretrencada alberguen vestigis de les monumentals cases circulars i recintes de taula, monuments únics i exclusius de Menorca (criteri iv). Torrellafuda representa també un dels grans poblats que es van desenvolupar durant el període Talaiòtic Final. En tots dos casos, el seu ús es va prolongar fins a l’època islàmica, aportant exemples excepcionals de persistència en el temps en relació amb altres cultures similars a l’àmbit mediterrani (criteri iii).
  • Paisatge associat. Els nombrosos llocs arqueològics presents articulen en l’àmbit del bé un excepcional paisatge monumental prehistòric totalment integrat en el paisatge agrícola viu característic d’aquestes planes càrstiques i exemplifiquen així un procés excepcional de resiliència del paisatge ciclopi prehistòric (criteri iv). També és un àmbit representatiu de l’harmònica convivència dels monuments prehistòrics amb els usos tradicionals (criteri iii).

Atributs immaterials.
La naveta des Tudons constitueix una icona de la identitat insular i un dels símbols de l’imaginari col·lectiu menorquí.

Protecció del component i usos del sòl
El 96 % dels vestigis arqueològics inventariats en aquest espai estan declarats com a bé d’interès cultural (BIC), que inclouen la totalitat de les manifestacions esmentades com a atributs. La major part de l’àmbit està reconegut i protegit pel Pla Territorial Insular (PTI, 2003) en qualitat d’àrea natural d’interès territorial (ANIT). Les vores extremes del component es reconeixen com a àrees d’interès agrari (AIA). A més de la protecció que estableix el PTI, la pràctica totalitat del component està inclòs a la Xarxa Natura 2000. A tots aquests nivells de protecció, s’hi afegeix que la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic (AIP). Aquestes determinacions territorials promouen, a través d’una estricta regulació d’usos, la conservació de l’espai natural i agrari i són absolutament compatibles amb la preservació del patrimoni prehistòric i històric, així com amb els paisatges que alberga.
Component 2 (C2) Àrea sud-oest (Son Catlar, aiguamoll de Son Saura i penya-segats costaners del sud)
alt textAquest component del bé es localitza al sud-oest de l’illa, al municipi de Ciutadella. La zona nord i central d’aquest presenta terrenys plans similars en composició als de la unitat C1, fèrtils i aptes per a l’aprofitament agrícola i ramader. Aquí també predomina, en gran part, el singular agroecosistema menorquí esquitxat de màquies i garrigues d’ullastre, amb la presència de pinars mediterranis, tots considerats com a hàbitats forestals d’interès comunitari per la citada Directiva Hàbitats de la UE.
Cap a la mar, el terreny, sempre calcari, és més aspre i rocós, amb sòls prims i pedregosos, històricament no conreats i coberts per una valuosa marina d’ullastre, amb matoll divers i presència d’alzinar i pinar. Al front marítim, de penya-segats mitjans i baixos, destaca per la seva singularitat i elevat valor ecològic l’aiguamoll del prat de Son Saura, a la desembocadura del canal de ses Abelles, amb vegetació higròfila i pastures fresques, fins i tot a l’estiu. Aquest canal en realitat és un barranc poc pronunciat, un espai lineal, recòndit i invisible des de la superfície culminant de la plataforma, que alberga una sèrie de llocs funeraris.
Encara que les dades indiquen que la caça i la pesca no tenien pràcticament cap incidència en l’economia de les comunitats prehistòriques, les zones humides, en canvi, proveïen de materials vegetals importants. Així, els joncs o el canyís es van emprar per a la fabricació de cordes i fils i la construcció de sostrades. D’altra banda, els aiguamolls constituïen i constitueixen zones de pastura per al bestiar durant el període estival. Les mostres preses en aquests ambients mostren una gran abundància de tàxons característics de zones intervingudes des de l’Edat del Bronze. D’aquesta manera, el component aporta un espai natural ben conservat que ha estat emprat des de la prehistòria per a les activitats agropastorals i l’obtenció de recursos bàsics, la qual cosa permet complementar i entendre millor la relació de les comunitats amb el medi.

La major part de l’àmbit està inclòs en la unitat paisatgística de les planes agrícoles del sud de Ciutadella. Per contra, la franja est, que alberga les zones inundables, s’integra a la unitat de barrancs i plataformes del Migjorn occidental.

En aquest espai de 546 hectàrees han estat catalogats 34 jaciments arqueològics. S’hi localitzen els vestigis de vuit assentaments prehistòrics, dos dels quals es corresponen amb restes d’habitació del període Naviforme (Son Saura i sa Cova). No obstant això, el poblat prehistòric que presideix aquest component és Son Catlar (figura 2.a.vii.4). Aquest gran poblat talaiòtic, estratègicament emplaçat sobre una petita elevació calcària que domina el seu entorn, constitueix un dels conjunts monumentals prehistòrics més emblemàtics de Menorca. És conegut per l’espectacular muralla que l’envolta, aixecada en el període Talaiòtic Final, les torres del qual presenten trets que evidencien un procés d’hibridació cultural púnic-talaiòtica. També a les seves proximitats es localitza una pedrera d’ortòstats, que permet aportar un coneixement afegit sobre les tècniques ciclòpies desenvolupades per les comunitats talaiòtiques. A la línia de costa, al sud, es localitzen restes d’assentaments primitius i recintes funeraris en coves.

El component alberga vuit talaiots. D’aquest, el talaiot sud de Son Catlar és el que es configura com el gran coll d’ampolla a la xarxa de connectivitat visual, seguit dels dos talaiots restants del poblat, que, al seu torn, separen dues xarxes diferenciades.

A Son Catlar, el poblat talaiòtic més extens de l’illa, també hi ha el recinte de taula més gran dels que es coneixen a Menorca, que fins i tot disposa de dues entrades. També en el perímetre emmurallat del poblat s’identifiquen nombrosos vestigis de les monumentals cases circulars del Talaiòtic Final.

El territori funerari queda clarament definit en aquest component i es consoliden com a llocs fronterers entre diferents àmbits. Es registren nombrosos hipogeus en coves artificials i expressions funeràries de tipologies singulars com a abrics naturals amb tancament ciclopi i hipogeus de planta de forn. Una part substancial d’aquestes manifestacions es localitzen a l’est de la zona nord del component a l’entorn de Son Catlar. A la meitat sud, destaca la concentració de restes funeràries al barranc del canal de ses Abelles, que desemboca a l’aiguamoll del prat de Son Saura, així com la presència d’una naveta d’enterrament (sa Cova). També es localitza una altra concentració funerària interessant al llarg de la costa, a les proximitats de la cala de Son Vell.

El reticle de paret seca envolta el paisatge del component, amb menys intensitat a les zones humides i de barranc i hi alberga múltiples expressions d’alt interès etnològic corresponents a la cultura històrica de la pedra, com les barraques.

alt text
Atributs principals: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Son Catlar. És el poblat talaiòtic més gran i un dels conjunts prehistòrics més emblemàtics de Menorca. L’interior del seu perímetre emmurallat acull quatre talaiots i excepcionals expressions ciclòpies exclusives de Menorca, entre les quals s’inclouen el recinte de taula més gran de l’illa i vestigis de les monumentals cases circulars (criteri iv). El conjunt aporta múltiples evidències materials sobre el tipus de vida i els costums dels seus pobladors, aportant una finestra excepcional al coneixement d’aquestes comunitats prehistòriques (criteri iii).
  • Paisatge associat. La relació amb el paisatge poc alterat en què s’insereixen els vestigis de la prehistòria, que abasta plans característics de l’agroescosistema menorquí, àrees pedregoses, barrancs, penya-segats costaners i aiguamolls, aporta un testimoniatge excepcional i representatiu dels diferents patrons d’assentament i processos d’ocupació, coherents detalladament amb el variat potencial agroecològic d’un territori de recursos limitats que evoluciona al llarg dels diferents períodes de la prehistòria insular (criteri iii).

Protecció de l'àmbit i usos del sòl
El 91 % dels jaciments arqueològics inventariats en aquest espai estan declarats BIC, incloent-hi la totalitat de les construccions ciclòpies citades més rellevants. En atenció als alts valors ecològics i paisatgístics, la majoria de l’espai està qualificat d’àrea natural d’especial interès (ANEI) o àrea natural d’interès territorial (ANIT). Dins de les ANEI, les zones inundables, les formacions forestals d’interès comunitari i els penya-segats costaners veuen reforçada la seva protecció com a àrees naturals d’especial interès i alt nivell de protecció (AANP). Tots aquests espais estan inclosos a la Xarxa Natura 2000. Només la franja del nord-oest del component és considerada àrea d’interès agrari (AIA). Finalment, la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic (AIP). Totes aquestes determinacions territorials garanteixen la protecció dels terrenys mitjançant una estricta regulació d’usos i són absolutament coherents amb la preservació del patrimoni prehistòric, històric, paisatgístic i natural que alberga el component (vegeu la secció 5.b).

(Foto: Francisco Javier Sanchez.)
Component 3 (C3) Àrea del Migjorn occidental  (Son Mercer de Baix, cova des Pas)
alt textEl component del bé es localitza a la zona central del Migjorn, a cavall entre el municipi de Ferreries i el des Migjorn Gran. Es desplega sobre un paisatge espectacular de molt alt valor natural situat entre els barrancs de Trebalúger i Son Fideu. Aquesta zona de barrancs alberga una mostra excepcional dels penya-segats d’interior que hi ha només en aquesta part de l’illa i que constitueixen hàbitats de gran importància per a algunes espècies d’ocells i plantes rupícoles.

La formació d’aquests barrancs per processos càrstics de dissolució de les calcàries, col·lapses i incisió de la xarxa fluvial sobre la plataforma calcària miocènica expliquen la proliferació de cavitats que s’obren a l’exterior a les parets i talussos dels penya-segats que voregen els barrancs. Les coves, a més de ser un hàbitat únic de diverses espècies, han estat també llocs profusament emprats per les poblacions prehistòriques, especialment com a recintes funeraris. En aquest sentit, es pot afirmar que l’àrea constitueix un singular laboratori de l’evolució cultural i natural. L’àmbit està plenament inserit i és molt representatiu de l’anomenada unitat paisatgística de barrancs i plataformes del Migjorn occidental.

Constitueix un paisatge extremadament dens en termes arqueològics, ja que s’han inventariat 24 jaciments en un reduït àmbit de 107 hectàrees. Hi destaca la presència d’assentaments naviformes, entre els quals sobresurt el poblat de navetes d’habitació de Son Mercer de Baix (1400 aC), que constitueix l’assentament més ben conservat d’aquesta tipologia d’hàbitat, juntament amb el des coll de cala Morell, al nord de l’illa. El valor estratègic del poblat és ressenyable. No en va, es va construir en un lloc des del qual es domina la confluència dels dos barrancs amb la clara intenció de controlar aquests corredors des de la mar a l’interior de l’illa. Per la seva singularitat, al poblat destaca la cova des Moro, l’únic cas documentat de naveta d’habitació dotada de cobertes realitzades en pedra.

Així mateix, es localitzen dos talaiots que mostren la continuïtat d’ocupació després del període Naviforme. Però a més de les expressions dels vius, el món funerari, a resguard als penya-segats, adquireix en aquest component una força inusitada. Aquí hi ha diversos hipogeus en coves de diferents tipologies, incloent-hi coves naturals i excavades, hipogeus de planta de forn i coves amb mur ciclopi. Al costat de les navetes d’enterrament, les coves i abrics naturals amb tancament ciclopi constitueixen el paradigma de les tombes col·lectives durant el Naviforme i períodes posteriors. D’aquesta manera, l’alta concentració de necròpoli i restes funeràries als penya-segats il·lustra nítidament les preferències territorials funeràries que es van mantenir en aquest període i, fins i tot, des de les primeres etapes del poblament insular.

D’entre totes les expressions presents de coves d’enterrament cal destacar la cova des Pas, situada al barranc de Trebalúger. Les datacions radiocarbòniques situen l’ús d’aquesta cova entre el 1200 i el 800 aC, és a dir, des dels inicis del període Talaiòtic. Les seves condicions ambientals excepcionals han permès aportar múltiples evidències sobre la cultura material associada als singulars rituals d’enterrament col·lectiu d’aquesta època i sobre la importància que tenien en la vida social d’aquestes comunitats. A l’interior d’aquesta cova es van recuperar materials arqueològics excepcionals i únics, alguns fabricats en fusta, com els baiards per transportar els difunts. També són destacables, per la seva raresa a la Mediterrània i Europa continental en general, les troballes d’anelles i comptes d’estany pur. La seva inaccessible localització al penya-segat contextualitza bé l’enorme esforç que suposava elevar els difunts fins a la cambra funerària.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Són Mercer de Baix. El poblat inclou una de les millors mostres de navetes d’habitació representatives dels assentaments propis del període Naviforme, que a Menorca marquen el pas del període constructiu megalític al ciclopi. Aporta, així mateix, l’únic cas documentat de naveta d’habitació que compta amb coberta de pedra (criteri iv). Juntament amb la resta d’assentaments navifomes de l’àmbit, el conjunt subministra importants referències sobre la gènesi d’una cultura insular desapareguda que es va caracteritzar per les seves construccions ciclòpies (criteri iii).
  • Cova des Pas. Constitueix un jaciment singular que ha proporcionat múltiples evidències materials, algunes úniques i exclusives de Menorca, per al coneixement de les pràctiques funeràries col·lectives entre el final del període Naviforme i la fase inicial del període Talaiòtic. Aporta així una finestra excepcional al coneixement de les creences i els costums funeraris d’aquesta societat prehistòrica (criteri iii).
  • Paisatge associat. L’àmbit constitueix una mostra excepcional d’un paisatge d’excel·lent valor natural i arqueològic, ben conservat i escassament alterat des de la prehistòria, que es manifesta com un laboratori singular de l’evolució cultural i natural (criteri iv). La disposició dels assentaments en aquest espectacular paisatge i la ubicació dels recintes funeraris en penya-segats brinden un testimoniatge excepcional del procés d’ocupació inicial i d’adaptació humana durant la prehistòria a aquests paratges solcats pels barrancs de l’interior de l’illa (criteri iii).

Protecció del component i usos del sòl
El 87 % de les restes arqueològiques inventariades en aquest espai estan declarats com a bé d’interès cultural, en particular els llocs rellevants esmentats. En atenció als seus valors naturals, patrimonials i paisatgístics, l’àmbit de barrancs està reconegut i protegit pel Pla Territorial Insular (PTI, 2003) en qualitat d’àrea natural d’especial interès i alt nivell de protecció. La resta figura com a ANEI. A més, la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Aquestes determinacions territorials, les de més nivell de protecció ambiental i paisatgístic, són absolutament coherents amb la preservació del patrimoni cultural, paisatgístic i natural que alberga el component (vegeu la secció 5.b).
Component 4 (C4) Àrea de barrancs del centre-sud (Sant Agustí, Galliner de Madona, prat de son Bou)
alt textL’àmbit del component se situa a l’àrea central de la plataforma miocènica del sud de Menorca, compresa entre els barrancs de Torrevella i Son Boter (municipis des Migjorn Gran i Alaior), i guarda una estreta relació amb la unitat de paisatge anomenada barrancs i plataformes del Migjorn oriental. Aquesta unitat alberga molts dels elements més característics i singulars del paisatge menorquí, amb molt alts valors en geodiversitat, biodiversitat i trama rural. A això, s’hi sumen interessants trets de visibilitat, lligats a la peculiar organització del relleu. Els dos barrancs que delimiten l’àrea van constituir importants fites en l’estructuració del paisatge a l’època talaiòtica. Al sud-est de l’àmbit se situa l’aiguamoll del prat de Son Bou, un espai natural que ha estat emprat des de la prehistòria per a les activitats agropastorals i l’obtenció de recursos bàsics.

El Migjorn central es caracteritza topogràficament per una major elevació relativa respecte als sectors occidental i oriental i per la presència destacada d’una sèrie de barrancs encaixats al potent gruix de les roques calcàries miocenes que compartimenten la plataforma en diferents peces. Aquests barrancs presenten talussos i escarpes de diverses desenes de metres i petites planes al·luvials als seus fons.
La manera d’habitar aquest espai i el sistema d’assentaments s’adapta amb coherència, des de la prehistòria fins a l’actualitat, a aquesta arquitectura física de plataformes, barrancs, fons al·luvials i aiguamolls costaners. A la planícia calcària, compartimentada i més accidentada per la presència dels barrancs, no apareixen grans depressions argilenques com a les planes de Ciutadella. Sí que abunden, per contra, petites depressions càrstiques o dolines i nombrosos canals, llits plans de petits torrents, afluents penjats dels barrancs. A les dolines i als canals s’acumulen les argiles de descalcificació, que donen lloc a sòls molt fèrtils, utilitzats tant avui com antany per l’agricultura, encara que dispersos en el territori entre freqüents afloraments calcaris. Aquests afloraments constitueixen els punts més conspicus de les plataformes i són els llocs preferents d’assentaments talaiòtics —en concret dels talaiots— i en època històrica, dels habitatges rurals tradicionals menorquines —les cases de llocs.

El contrapunt topogràfic de les plataformes convexes, cobertes tant avui com en el passat per un mosaic bigarrat de terres de cultiu i màquies d’ullastre entre voltes de pedra, són els espais còncaus dels talussos, escarpes i fons dels barrancs. Aquests apareixen entapissats d’alzinar i matoll als trams de menys pendent, d’excepcional interès botànic i ecològic. Als penya-segats verticals, tant als que miren al fons dels barrancs com a la mar, abunden grutes i coves càrstiques, amb presència freqüent de llocs d’enterrament en espais recollits sobre si mateixos i desconnectats visualment de les plataformes.
Constitueix un lloc molt dens en termes arqueològics i es comptabilitzen 63 jaciments inventariats en aquest espai de 667 hectàrees. Presenta també una gran densitat i diversitat d’assentaments talaiòtics, a més d’algunes restes de navetes d’habitació, sense que es pugui observar un únic lloc central de grans dimensions, com ocorre al component C2 amb Son Catlar o al component C5 amb la Torre d’en Galmés. D’aquesta manera, les evidències indiquen que aquest territori estava controlat pels habitants de diversos assentaments de dimensions mitjanes, com el de Sant Agustí, que va estar habitat fins a finals de l’època islàmica.

Quatre dels poblats talaiòtics identificats amb l’àmbit presenten els vestigis de sengles recintes de taula (Sant Agustí, Torrenova d’en Jordi Marc, Santa Clara i Binicodrell de Baix) i a diversos assentaments es conserven restes de cases circulars (per exemple a Sant Agustí). La representativitat de les tipologies d’assentament es completa amb la presència de restes de navetes d’habitació. També es localitzen sales hipòstiles com la des Galliner de sa Madona, una petita joia arquitectònica exemple de moltes altres que hi ha aïllades al camp menorquí. El recinte va ser emprat com a estable pels parcers fins a finals del segle xix.

És un territori on els talaiots tenen un protagonisme rellevant en la monumentalització del paisatge. Ja que s’han comptabilitzat dotze construccions d’aquest tipus. Presenten una àmplia diversitat tipològica i hi sobresurt un dels talaiots del poblat de Sant Agustí, conegut també com ses Bigues de Mata. Es tracta d’un dels talaiots més ben estudiats des del segle xix, en què destaca la seva gran cambra circular interior, que presenta una coberta de lloses planes sustentades sobre dues columnes polilítiques —una singular pervivència constructiva del Naviforme—, així com l’excepcional presència de bigues de fusta d’ullastre. El talaiot de Sant Agustí es configura com el punt central i de més connectivitat de la xarxa d’intervisibilitat dels talaiots d’aquesta zona.

Com és habitual, els espais funeraris se situen preferentment a les depressions. Als dos barrancs que delimiten l’àrea, s’hi localitzen múltiples coves sepulcrals que queden fora de l’àrea de visibilitat dels assentaments. Més de 40 manifestacions de diferents tipologies i períodes estan situades en aquests espais funeraris, incloent-hi diverses necròpolis, coves artificials, coves amb mur ciclopi i hipogeus de planta de forn, propis del període Naviforme. Entre aquestes coves destaca la cova des Coloms, situada a la paret est del barranc de Binigaus, a escassa distància del poblat de Sant Agustí. Es tracta d’una grandiosa cova d’origen càrstic que sorprèn per les seves dimensions extraordinàries. Les excavacions dutes a terme els anys 1914 i 1915 van aportar importants materials del període talaiòtic, entre els quals destaquen les conegudes banyes de bou, fabricades en bronze.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Poblats talaiòtics - taules i cases circulars. Els diferents poblats talaiòtics del component compten amb una nodrida representació de recintes de taules i cases circulars, expressions úniques i exclusives de Menorca que corresponen al període Talaiòtic Final (criteri iv).
  • Talaiots. Constitueix el component que alberga la quantitat més gran, la diversitat tipològica i l’originalitat de talaiots. Així mateix, és una de les àrees de l’illa que exemplifiquen més bé el rellevant protagonisme d’aquestes construccions en la monumentalització i articulació del paisatge talaiòtic. A Sant Agustí es documenta la singular pervivència de la tècnica constructiva de sostrades construïdes amb lloses de pedra sorgida en el Naviforme (criteri iv).
  • Diversitat d'expressions ciclòpies. El component alberga una mostra significativa de la majoria de les construccions ciclòpies d’aquesta cultura, incloent-hi la millor representació de les sales hipòstiles aïllades distribuïdes pel territori insular, així com una alta diversitat de recintes funeraris corresponents a diferents tipologies i períodes (criteri iv). En conjunt, aporta una sèrie d’expressions que il·lustren un procés cultural evolutiu únic en la prehistòria de les illes de la Mediterrània (criteri iii).
  • Paisatge associat. L’envolupant paisatgística del component, que acull múltiples expressions de l’arquitectura ciclòpia de Menorca, se sustenta en el peculiar agroecosistema menorquí, caracteritzat per un paisatge vegetal en mosaic que presenta moltes similituds amb el que els antics pobladors van ajudar a forjar des de mitjan segon mil·lenni abans de Crist. Inclou representacions ben conservades d’espais naturals com barrancs i aiguamolls costaners que contextualitzen de manera excepcional l’escenari de les activitats funeràries i pastorals d’aquestes comunitats (criteri iv).

Atributs immaterials.
Exemplifica un model prehistòric d’assentament en afloraments calcaris que ha perdurat fins a l’actualitat i representa un coneixement que ha perviscut a través de la història i que avui s’observa en la localització dels habitatges rurals tradicionals menorquins de la zona (criteri iii).

Protecció del component i usos del sòl
El 85 % dels jaciments arqueològics inventariats en aquest espai estan declarats BIC, incloent-hi, evidentment, els principals atributs citats del component. El molt alt valor geològic, ecològic, cultural i perceptiu d’aquest paisatge de barrancs, penya-segats i aiguamolls costaners, i el seu bon estat de conservació, l’ha fet merèixer un alt nivell de protecció tant per part de la legislació ambiental com pel Pla Territorial de Menorca. Els barrancs, els seus fons i marges, i l’espai pròxim a la costa formen part d’ANEI, incloent-hi algunes taques que, pel seu valor ecològic, estan declarades com AANP. La resta de l’àmbit té la consideració d’àrea natural d’interès territorial). A més, les àrees declarades ANEI estan incloses a la Xarxa Natura 2000. A tot això descrit anteriorment, s’hi afegeix que la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Aquestes determinacions territorials aporten totes les garanties de protecció per a la preservació del patrimoni cultural, paisatgístic i natural que alberga el component.
Component 5 (C5) Àrea entre els barrancs de Torrevella i cala en Porter  (Torre d’en Galmés, na Comerma de Sa Garita, ses Roques Llises)
alt textL’àmbit del component es localitza íntegrament al municipi d’Alaior, entre els barrancs de Torrevella, a l’oest, i el barranc de cala en Porter. Es pot considerar una àrea de transició entre el característic paisatge de barrancs profunds del component C4 i la planícia calcària poc accidentada del sud-est del Migjorn. A la plataforma miocènica de l’àmbit, hi destaquen bombaments suaus que es corresponen amb eixos de progradació de l’antiga plataforma marina. Sobre un punt culminant d’un d’aquests eixos s’emplacen els talaiots del poblat més important del component, el de Torre d’en Galmés, una fita principal del sistema d’assentaments d’aquesta part de l’illa, amb una àmplia i espectacular conca visual inclosa a l’àmbit.

Els processos de dissolució de la calcària han generat, com en altres àrees del Migjorn, depressions on s’acumulen les argiles de descalcificació, sobre les que es desenvolupen fèrtils sòls conreats o dedicats a pasturatge. En contrast amb les àrees llaurades, els terrenys més pedregosos, on aflora la roca mare calcària, estan entapissats per un matoll d’ullastre. Aquest mosaic de terres de conreu, pastures i matolls apareix distribuït en un parcel·lari de finques geomètriques de mida mitjana tancades per un reticle de centenars de quilòmetres de parets seques, que configuren en aquest àmbit un paisatge agropecuari construït de notable valor, molt representatiu del Migjorn menorquí i en excel·lent estat de conservació. Els diferents llocs, que en molts casos donen nom als jaciments talaiòtics, articulen un paisatge amb caràcter, coherent i llegible que envolta i integra els vestigis prehistòrics com a elements de valor excepcional i d’interpretació del paisatge actual a partir de les petjades del passat.

Constitueix un espai d’elevada densitat en termes arqueològics, ja que s’han inventariat 25 llocs en una superfície de 632 hectàrees. L’àrea està presidida pel poblat de Torre d’en Galmés, un dels assentaments prehistòrics més grans de l’illa, que va ser ocupat des de l’inici del període Naviforme (1600 aC) fins a l’època medieval. Es tracta del poblat prehistòric més ben conservat de Menorca i de les Balears. En aquest emplaçament es localitzen abundants cases de planta circular en bon estat, totes de grans dimensions, amb pati central, sitges per acumular béns i recintes coberts (sales hipòstiles) adossats.
A la Torre d’en Galmés, s’hi documenten tres talaiots espectaculars a la part més elevada del poblat i presenta una visibilitat pràcticament idèntica que controla gairebé tota la zona. A més, compta amb quatre hipogeus amb funcions funeràries i amb una de les millors mostres de la singular cultura de l’aigua associada als poblats talaiòtics, amb diversos elements i artefactes com un sofisticat sistema de recollida d’aigua, bassetes o cassoletes de decantació i cisternes excavades a la roca.

El recinte de taula de Torre d’en Galmés és un dels més ben conservats de l’illa. En termes arqueoastronòmics, la seva orientació constitueix un atribut excepcional, ja que és un dels trets més singulars que caracteritzen les taules. L’ampli horitzó meridional de referència, totalment buidat d’elements geogràfics particulars i amb la mar a la llunyania, es conserva encara lliure de qualsevol element pertorbador i en condicions pràcticament idèntiques a les de la prehistòria. La seva visió des de la taula recrea nítidament la percepció del paisatge terrestre i celeste que, des d’aquest lloc, van tenir els pobladors del Talaiòtic Final en la celebració dels seus rituals.

L’àmbit també acull les restes d’uns altres dos talaiots i els seus poblats, així com de cinc assentaments. En aquest context, un cas ressenyable de construcció ciclòpia és el de na Comerma de sa Garita, situada una mica més al sud de Torre d’en Galmés. Es tracta d’un edifici excepcional i arquitectònicament complex, però que constitueix un gran enigma en l’arquitectura prehistòrica menorquina. Per les seves característiques formals i l’amplitud dels seus espais, aparenta ser un edifici públic o religiós. La presència d’una pilastra que recorda la de les taules en una de les seves cantonades indica que cronològicament pot adscriure’s al període Talaiòtic Final, encara que no es tracti d’un recinte de taula pròpiament dit.

Els espais funeraris, no visibles i apartats dels assentaments, es distribueixen a l’entorn del barranc de cala en Porter i especialment als penyals costaners. Aquests inclouen restes d’una naveta d’enterrament i diversos hipogeus. No obstant això, l’element funerari més significatiu de l’àmbit és el dolmen o sepulcre megalític de ses Roques Llises, que és el sepulcre megalític més ben conservat de les Balears. Encara que cronològicament està fora dels períodes considerats per al bé proposat, el seu interès és doble. D’una banda, fins que van ser descoberts els hipogeus amb façana megalítica de Biniai Nou, era considerat l’edifici més antic de Menorca (1900 aC). De l’altra, el seu patró d’orientació revela un paral·lelisme clar amb les navetes funeràries.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associat
  • Torre d'en Galmés. Constitueix un dels majors assentaments prehistòrics de l’illa i representa el poblat prehistòric més ben conservat de les Balears, l’ús del qual es va prolongar fins a l’època medieval. Això exemplifica la inusual persistència en el temps de molts elements propis d’aquesta cultura (criteri iii). A més dels seus tres grans talaiots, alberga la millor representació de les cases circulars, úniques i exclusives de Menorca, la monumentalitat de les quals s’expressa en les seves formes espectaculars i alçàries inusuals, incloent-hi tipologies amb sales hipòstiles associades. També el recinte de taula és un dels més ben conservats de l’illa i mostra de manera nítida el patró d’orientació que singularitza aquestes excepcionals obres respecte a altres cultures contemporànies de característiques ciclòpies similars. Integra realitzacions genuïnes i representatives de la cultura de l’aigua talaiòtica, com ara els sistemes de captació i filtrat d’aigua i les cisternes d’emmagatzematge (criteri iv).
  • Ses Roques Llises. Aquest sepulcre megalític constitueix una de les evidències més excepcionals i més ben conservades de les primeres construccions documentades precedents a la irrupció de l’arquitectura ciclòpia a l’illa i a les Balears. Mostra un patró d’orientació que en termes arqueoastronòmics la singularitza enfront d’altres cultures i expressions similars contemporànies (criteri iv).
 
  • Paisatge associat. Més que en cap altre lloc de Menorca, en aquest espai és on millor es manifesta la vigorosa relació entre el paisatge i el celatge que caracteritzava la cultura talaiòtica. La visió des de la taula de Torre d’en Galmés presenta, cap a l’horitzó meridional, un paisatge primari i pla, tot just sense alteracions, molt similar al que s’observava a la prehistòria. A més, l’excepcional qualitat del cel a l’àmbit permet apreciar encara avui dia fenòmens celestes equivalents, malgrat que no idèntics a causa de la precessió dels equinoccis, als quals formaven part de la cosmovisió dels antics pobladors i sustentaven molts dels seus ritus i creences (criteri iii).

Protecció del component i usos del sòl
El 78 % dels vestigis arqueològics catalogats en aquest espai estan declarats bé d’interès cultural. Els alts valors naturals, paisatgístics i agraris tradicionals de l’àmbit estan protegits en el PTI per ANEI i ANIT en el cas dels terrenys immediats a la costa, els barrancs i àrees pròximes, així com les àrees pedregoses cobertes de matoll. Els sòls de més elevat potencial agrari estan protegits en qualitat d’àrees d’interès agrari. A més, tota la franja costanera al sud i l’entorn del barranc de cala en Porter estan incloses a la xarxa Natura 2000. També la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Totes aquestes determinacions territorials garanteixen la protecció ambiental de l’àmbit i estan absolutament en sintonia amb la preservació del patrimoni prehistòric i paisatgístic que alberga el component.
Component 6 (C6) Àrea sud-est. Alaior (Calescoves, Torralba d’en Salort, So na Caçana, Rafal Rubí)
alt textEl component es desplega des de la desembocadura dels barrancs que convergeixen a Calescoves (Biniedrís i Son Domingo), ascendeix pel barranc de Biniedrís i assoleix la planícia calcària poc accidentada del sud-est del Migjorn, travessant dues unitats de paisatge clarament diferenciades. La zona més pròxima a la costa s’insereix en la unitat paisatgística anomenada barrancs i plataformes del Migjorn oriental, mentre que l’àmbit situat cap a l’interior de l’illa s’inclou en la unitat coneguda per planícies del Migjorn d’Alaior a Maó. La totalitat del component es troba dins del terme municipal d’Alaior.

Des de la costa fins a la zona intermèdia de l’àmbit, a l’altura del poblat de So na Caçana, el paisatge vegetal es caracteritza per la presència de masses relativament denses d’ullastre. Juntament amb els penya-segats que es despleguen a la desembocadura dels barrancs, l’àmbit presenta un paisatge de marcat caràcter natural a les escarpes, poc antropitzat, que dona fe de la vocació prehistòrica de territori funerari. A partir d’aquest punt, sobre la plana calcària apareix una mostra excel·lent de l’excepcional agroecosistema menorquí, on es combinen màquies d’ullastre amb terres de cultiu i pastures confinades al reticle de paret seca. Constitueix l’exemple més ben conservat del paisatge rural del sud-est del Migjorn que tanca, a més, una gran quantitat de monuments i vestigis d’assentaments prehistòrics.

En conjunt, constitueix un espai molt dens en termes arqueològics. Han estat inventariats 57 llocs en aquest àmbit de 502 hectàrees, tenint en compte, a més, que alguns jaciments concentren múltiples i diverses construccions associades al seu entorn. S’hi comptabilitzen quatre poblats talaiòtics i restes d’altres cinc assentaments de menor envergadura. El patró d’assentament explica un poblament distribuït, característic de les planícies del Migjorn oriental, on no hi ha un nucli dominant. Igualment, presenta nou talaiots, entre els quals destaquen els de Torralba d’en Salort i Cotaina d’en Carreres, que es configuren com els colls d’ampolla de la xarxa d’intervisibilitat.

El poblat de Torralba d’en Salort és un dels més coneguts de Menorca i concentra, a més del recinte de taula més ben conservat i espectacular de l’illa, dos talaiots de planta circular, una sala hipòstila, una singular cabanya de planta circular del període Naviforme, així com un conjunt de coves artificials d’enterrament una mica allunyades d’aquest. L’orientació de la taula, l’ús de la qual es va prolongar fins a ben entrat el segle II aC, és també singular, ja que es tracta d’un dels dos casos en què aquests excepcionals monuments de Menorca no estan orientats al sud. En aquesta taula se’n constata l’orientació a l’estrella Sírius, la més brillant del cel, però així i tot en un context de relacions coherent al de la resta de les taules. És rellevant que es tracta d’un dels pocs llocs en què conviuen en un espai reduït tres tipus de construccions ciclòpies representatives de cada període: Naviforme, Talaiòtic i Talaiòtic Final.

El jaciment de So na Caçana, situat a uns 3 quilòmetres al sud de Torralba d’en Salort, és un assentament de característiques excepcionals, ja que és l’únic conegut amb més d’un recinte de taula. Si a això li afegim que el jaciment compta amb dos talaiots de tipologia poc ortodoxa, es conclou que reuneix les condicions per considerar l’enclavament com un santuari. No obstant això, no deixa de ser un poblat, perquè també s’hi localitzen representacions de cases circulars del període Talaiòtic Final. Com a molts poblats prehistòrics de l’illa, el seu ús es va prolongar més enllà de l’època romana, com es pot constatar en aquest cas per l’existència d’un petit cementiri islàmic.

Molt pròxim a So na Caçana, es localitza l’assentament de Torrellisar, on es documenten dos talaiots, així com un recinte de taula amb un accés consistent en un corredor cobert, construït amb murs de pedra seca històrica. Aquest assentament es localitza en un espai d’important visualització i en conjunt aporta un exemple interessant de simbiosi entre l’arquitectura ciclòpia talaiòtica i l’obra de paret seca que caracteritza el paisatge rural tradicional.

L’àmbit del component del bé aporta singulars obres associades a la cultura prehistòrica de l’aigua. Hi destaca el pou de na Patarrà, situat a uns 150 metres del poblat de Torralba d’en Salort, una construcció espectacular de caràcter únic en l’àmbit insular mediterrani. El seu disseny enginyós aprofita les diàclasis naturals obertes a la roca, on es van tallar graons a les parets formant fins a nou trams de complexes escales helicoidals.

Els espais funeraris en aquest component il·lustren nítidament els trets singulars que caracteritzaven la dualitat del món dels vius i el dels morts en aquesta cultura, així com els seus patrons territorials singulars. Al territori dels morts destaquen dos esdeveniments excepcionals: l’espectacular paisatge funerari de Calescoves i les navetes d’enterrament de Rafal Rubí.

A la desembocadura dels barrancs de Biniedrís i Son Domingo se situa la cala anomenada Calescoves, un àmbit de valor paisatgístic extraordinari que alberga una necròpoli excepcional de coves artificials penjada dels penya-segats calcaris. Es tracta de la necròpoli més extensa de l’illa, on s’han identificat més de 90 coves d’enterrament de molt diverses tipologies, que abasten des del període Naviforme fins al Talaiòtic Final. El conjunt de Calescoves ha estat escenari dels rituals funeraris de les comunitats prehistòriques de Menorca durant gairebé 1.500 anys. A més, les seves excavacions han aportat nombroses restes materials, inclosos artefactes religiosos i dipòsits funeraris, que donen múltiples evidències de l’univers de creences i rituals funeraris d’aquestes comunitats prehistòriques a través dels diferents períodes. En termes arqueoastronòmics destaca la singularitat del santuari rupestre de Calescoves, conegut com la cova dels Jurats, que presenta una orientació similar a la que s’atorgava als recintes de taula. Però Calescoves també és més que una necròpoli, en aquests paratges hi ha un reducte costaner fortificat, una de les poques representacions del bé d’assentaments al litoral, i restes de quan va ser un ancoratge important, a més d’un petit santuari d’època romana.

El patrimoni arqueològic subaquàtic també és destacable en aquest component. La delimitació del component inclou l’àmbit marí corresponent a l’entorn de l’ancoratge de Calescoves. En aquest espai marí, s’hi localitzen derelictes importants que alberguen evidències materials notables que il·lustren els intercanvis i les relacions amb l’exterior que mantenien els antics pobladors.

Els vestigis de navetes funeràries estan ben representats al component. Destaquen pel seu bon estat de conservació les navetes d’enterrament de Rafal Rubí, situades a l’extrem nord-est del component, que mostren clarament la preferència d’aquestes construccions per situar-se en zones planes còncaves, visualment delimitades i recollides, tal com passava amb es Tudons. Efectivament, l’estudi topogràfic i geomorfològic de l’entorn de les dues navetes posa de manifest la seva localització en un pla de modestes dimensions, lleugerament còncau, resultat de la dissolució superficial de les calcàries del Migjorn —el que es coneix en geomorfologia càrstica com pòlie—, vorejat per un petit escarpre calcari, una configuració molt semblant a la de l’entorn de la naveta des Tudons. La construcció d’aquestes tombes exclusives de Menorca es remunta al període Naviforme (1400 aC). Rafal Rubí representa un cas singular d’àmbit funerari que inclou dues monumentals navetes d’enterrament en un paisatge natural i rural molt característic del Migjorn menorquí. A aquestes construccions, caldria afegir-hi unes altres navetes presents, com les de Cotaina i Torrellisar, en aquest cas de planta circular. També en el context del component ressalta la presència de la cova de Biniedrís, ja que les seves restes han aportat evidències d’originals rituals funeraris com el de pentinar la mort, que incloïa el tenyit de cabells. Això també s’ha constatat en altres jaciments importants com la cova des Carritx, on es va identificar per primera vegada.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Torralba d'en Salort. El poblat ostenta el privilegi d’albergar el recinte de taula més ben conservat de Menorca, que és encara més excepcional per dues raons. En termes arqueoastronòmics representa l’excepció a la regla en el patró d’orientació d’aquests monuments, i en termes cronològics aporta la singularitat d’haver estat emprat fins a dos segles després de l’ocàs de la cultura talaiòtica. Constitueix, a més, un cas singular de convivència de construccions ciclòpies representatives de tots els períodes, incloent-hi obres excepcionals associades a la cultura de l’aigua (criteris iii i iv).
  • Rafal Rubí. Representa un dels pocs enclavaments de l’illa que alberga dues navetes d’enterrament, monuments únics i exclusius de Menorca. També il·lustra la singular dualitat territorial entre espais funeraris i assentaments que caracteritza les expressions d’aquesta cultura (criteri iv).
  • So Na Caçana. És l’únic exemple d’assentament conegut dotat de dos recintes de taula i, segons les evidències, es tracta d’un cas excepcional de poblat religiós (criteri iv).
  • Calascoves. El conjunt de recintes funeraris de Calescoves representa la necròpoli més extensa de l’illa. Les nombroses coves d’enterrament repartides per la cala i cap a l’interior dels barrancs que la formen inclouen una àmplia diversitat tipològica que il·lustra les diferents etapes que abasten tots els períodes de la prehistòria de l’illa (criteri iv). Les nombroses troballes materials aportades proporcionen una finestra excepcional al coneixement dels rituals funeraris de les comunitats prehistòriques des del Navifome fins al Talaiòtic Final (criteri iii).
  • Paisatge associat. Constitueix el component que millor representa les originals relacions entre el món dels vius i el dels morts que caracteritzava a aquestes societats prehistòriques, els trets de les quals encara són tangibles en aquest component (criteri iii). A la seva meitat sud es desenvolupa el paisatge funerari, ocult a l’interior dels barrancs i els penya-segats de la seva desembocadura, pràcticament inalterat des de la prehistòria i, a la meitat nord, emergeix un àmbit representatiu de l’agroecosistema menorquí que il·lustra el procés excepcional de resiliència del paisatge ciclopi prehistòric (criteri iv).

Atributs immaterials.
Aquest component representa bé el poder que ha emanat de les obres ciclòpies dels avantpassats a l’hora d’inspirar els mites i les llegendes que han format part del patrimoni cultural immaterial menorquí. Bona mostra d’això és la llegenda dels cinc gegants que es reunien al voltant de la taula de Torralba d’en Salort, o el mite que considerava el pou de na Patarrà com una de les entrades a l’infern (criteri iii).


Protecció del component i usos del sòl
El 75 % dels vestigis arqueològics catalogats en el component estan declarats bé d’interès cultural, incloent-hi la totalitat dels citats en la descripció. Els valors naturals i paisatgístics del tram inferior de l’espai fins a la costa n’han propiciat la protecció en el marc del PTIMe com a ANEI i àrea natural d’interès territorial. La resta de l’espai, d’alt valor agrícola tradicional i rellevant interès paisatgístic, està qualificat d’AIA, exceptuat la corona que envolta la necròpoli de Cotaina, també considerada ANIT. La zona sud, corresponent a gran part de l’espai funerari, està inclosa a la Xarxa Natura 2000. A més, la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Aquestes determinacions territorials garanteixen la protecció de l’àmbit i són absolutament coherents amb la preservació del patrimoni prehistòric i paisatgístic que alberga el component (vegeu la secció 5.b).
Component 7 (C7) Àrea sud-est. Maó  (Talatí de Dalt, Torelló, Cornia Nou)
alt text
L’àmbit del component s’assenteixi sobre la planícia calcària poc accidentada d’aquesta zona de l’illa pertanyent al municipi de Maó. Els monuments talaiòtics estan abrigallats pel tradicional paisatge en mosaic configurat per màquies d’ullastre i terres de pastures i cultius integrades en la densa malla de paret seca. El seu bon nivell de conservació, en una zona pròxima a l’àmbit urbà de Maó i a l’aeroport, il·lustra el poderós procés de resiliència del paisatge ciclopi prehistòric i l’històric fins als nostres dies i la seva extraordinària pervivència.

La major part del component està inclòs en la unitat paisatgística anomenada les planícies del Migjorn d’Alaior a Maó. El seu extrem oriental s’insereix en la unitat de l’àmbit periurbà de Maó-es Castell (Cornia Nou), participant de les mateixes característiques geomorfològiques i d’usos del sòl.

En conjunt, constitueix un espai dens en termes arqueològics. Tretze llocs han estat inventariats en aquest àmbit de 104 hectàrees. Igual que en el component C6, el patró d’assentament a la zona indica un poblament relativament distribuït, fins i tot considerant que poblats com Talatí de Dalt i Torelló Vell tenien una extensió apreciable, superior a les tres hectàrees. Alberga igualment sis talaiots, dos per poblat. Els grans talaiots de Cornia Nou, Torelló i Talatí de Dalt són els que concentren el nombre més alt de connexions visuals en l’àmbit.

El poblat talaiòtic de Talatí de Dalt és un dels més emblemàtics de l’illa. Hi ha contribuït el seu bon estat de conservació i l’harmoniosa integració en el paisatge rural circumdant delimitat per la paret de pedra seca. Aquest assentament es pot considerar excepcional per diversos motius. A més dels dos talaiots, presenta un singular recinte de taula amb una pilastra derrocada que va quedar recolzada al capitell de la taula. La seva imatge s’ha convertit en un de les icones de l’illa. L’assentament també inclou un dels pocs espais documentats als poblats talaiòtics especialitzat com a zona econòmica independent per a tasques productives, com ara la ceràmica, la fabricació d’utillatge o l’emmagatzematge. Aquest espai està format per una sèrie de recintes coberts que incorporen cobertes a base de grans lloses de pedra. Així es confirma la pervivència d’aquesta tècnica fins al període Talaiòtic Final. Malgrat ser molt similars a les sales hipòstiles adossades als cercles, també representats en aquest espai, les seves funcionalitats són molt diferents. Finalment, també en aquesta zona es conserven restes de paviment. Ara com ara és l’únic espai excavat que permet aportar evidències sobre aquesta mena d’elements urbans en un poblat talaiòtic.

El jaciment de Torelló conserva les restes del que va ser un important poblat talaiòtic i dos talaiots, així com les restes d’una casa circular del Talaiòtic Final i d’un sistema de recollida d’aigua. Dels dos talaiots, sobresurt l’anomenat talaiot de Torelló, el més espectacular i monumental de l’illa, que correspon al tipus massís troncocònic amb planta superior. Juntament amb els talaiots Cornia Nou i Torelló representa el període inicial d’aquestes construccions monumentals. L’altura d’aquest talaiot li confereix un control visual important sobre l’àrea a curta, mitjana i llarga distància, connectant visualment tant amb l’àrea de Talatí de Dalt com amb els assentaments localitzats més cap a l’est, com ara Cornia Nou i Trepucó.

El poblat de Cornia Nou es localitza sobre una elevació del terreny, una plataforma de marès que va ser emprada per a l’extracció de pedra a la construcció de l’assentament. De menor dimensió que els anteriors, es caracteritza per la presència de dos talaiots que es corresponen amb la fase inicial del període Talaiòtic, caracteritzada per la irrupció d’aquestes edificacions, i just quan van assolir la seva major monumentalitat. L’anomenat talaiot Oest, massís i de perfil troncocònic, amb edificis adossats i una escala monumental, constitueix un dels exemples paradigmàtics i més estudiats d’aquesta mena de construccions i de les tècniques ciclòpies utilitzades. Les recerques arqueològiques apunten a considerar un dels edificis adossats com a antecedent dels excepcionals recintes de taula. Les excavacions en aquest poblat han aportat múltiples restes de la cultura material (telers, eines d’os, objectes metàl·lics i lítics) que han subministrat abundants evidències sobre els usos i costums de les societats talaiòtiques.

El component del bé acull mostres rellevants dels singulars enginys hidràulics prehistòrics, incloent-hi pous, cisternes i sistemes de canalització per alimentar-los, especialment als poblats de Cornia Nou, Talatí de Dalt i Torelló. El cas de Cornia Nou és especialment rellevant, ja que aporta exemples magnífics de sistemes d’emmagatzematge de diferents cronologies, incloent-hi algunes cisternes espectaculars.

En termes funeraris, l’àmbit compta amb més d’una desena d’hipogeus, incloent-hi representacions dels anomenats hipogeus de planta de forn, pertanyents al període Naviforme.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Talatí de Dalt. A més d’incloure una de les taules més emblemàtiques i diversos cercles, monuments excepcionals i exclusius de Menorca, el poblat acull obres hidràuliques singulars i evidències de la pervivència de l’ús de les excepcionals cobertes a base de grans lloses de pedra fins al Talaiòtic Final (criteri iv). Alberga la millor i més completa representació d’un espai pavimentat i especialitzat en les produccions d’objectes i emmagatzematge que testifiquen els trets urbans que adquireixen els poblats talaiòtics en la seva evolució (criteri iii).
  • Torelló. Alberga el talaiot de Torelló, el més espectacular i alt de les Balears i un dels més ben conservats, així com els vestigis d’una monumental casa circular i restes d’artefactes hidràulics singulars (criteri iv).
  • Cornia Nou. El poblat, els originals talaiots i els seus edificis adossats, han aportat evidències excepcionals sobre les singulars pautes d’organització social d’aquestes comunitats i la gestió de les seves produccions agrícoles (criteri iii), així com obres excepcionals de la cultura de l’aigua talaiòtica singular, corresponents a diferents cronologies (criteri iv).
  • Talaiots. Els monumentals talaiots d’aquest component constitueixen la millor representació dels talaiots en la seva etapa inicial, les obres que van marcar el principi d’una gran transformació cultural a l’illa, determinant l’emergència del període Talaiòtic. Els primers talaiots són, sens dubte, els més monumentals i espectaculars i constitueixen un testimoniatge excepcional del treball colossal escomès per part d’aquests grups humans, tenint en compte el nombre d’efectius poblacionals i els limitats recursos tècnics disponibles (criteri iii).
  • Paisatge associat. Les construccions ciclòpies s’insereixen en un paisatge viu i ben conservat, representatiu del tradicional mosaic agroforestal menorquí, especialment a l’entorn de Talatí de Dalt. L’àmbit és representatiu de la persistència de les manifestacions talaiòtiques i els seus paisatges associats, fins i tot en zones sotmeses a la pressió del desenvolupament urbà dels darrers temps històrics (criteri iii).

Protecció de el component i usos de terra
El 46 % dels vestigis arqueològics catalogats en aquest component estan declarats bé d’interès cultural. La major part del component està qualificat pel PTI com a AIA. L’extrem oriental (Cornia Nou), contigu a l’àmbit urbà, és considerat com a àrea de transició. Finalment, l’àmbit restant està qualificat de sòl rústic de règim general. No obstant això, en aquest cas és molt important destacar que la revisió del PTI (2020) enforteix especialment la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Aquestes determinacions territorials, i en particular la d’AIP, garanteixen la protecció de l’àmbit i són absolutament coherents amb la preservació del patrimoni prehistòric i paisatgístic que alberga el component (vegeu la secció 5.b).
Component 8 (C8) Poblat (Trepucó)
alt text Igual que en el cas del C7, aquest reduït component s’assenta sobre la plataforma de calcarenites miocèniques que caracteritza aquesta zona de Migjorn al sud-est de l’illa. Està inclòs en la unitat paisatgística anomenada zona periurbana de Maó-es Castell. L’àmbit del component es correspon bàsicament amb la zona arqueològica que conté els vestigis del gran poblat talaiòtic de Trepucó.
Amb una superfície pròxima a les 5 hectàrees, va ser un dels poblats més importants de l’illa, molt similar en extensió al de Torre d’en Galmés. El que resulta singular d’aquest component és l’alt grau de conservació dels seus elements i atributs en una zona confrontant amb l’àmbit urbà de Maó. Així, es constitueix en una autèntica reserva del patrimoni prehistòric. Aquest fet dona testimoniatge de l’actitud de la societat menorquina a l’hora de reconèixer i respectar aquests monuments. També és un lloc referent d’alguns episodis de la història moderna: va ser caserna general durant el setge francoespanyol al castell de Sant Felip (1781-1782), destinació vuitcentista d’erudits locals i viatgers il·lustres i primer jaciment menorquí a ser excavat científicament el 1930.

El poblat inclou dos talaiots. L’imponent talaiot central, d’estil massís, és el més ample de les illes Balears. A la seva part superior es documenta una espècie de portal, a més d’una habitació de tendència absidal. Així mateix, exerceix com a node de control visual als assentaments del seu entorn.

El poblat compta amb un recinte de taula monumental. L’excavació del 1930 feta per Margaret Murray va representar una gran quantitat de ceràmica, ossos d’animals i carbons que van aportar les primeres evidències de l’ús religiós i funcionalitat ritual d’aquestes excepcionals construccions. Amb prop de cinc metres d’alçària, la taula del recinte es converteix en la més alta i espectacular de Menorca. A més, alberga un interessant conjunt d’habitatges circulars talaiòtics. Més enllà dels límits de l’assentament, i a la vora del component, hi ha una necròpoli on s’identifiquen dues coves amb mur ciclopi.

El fet que l’assentament fos arrasat durant la Segona Guerra Púnica va provocar el seu abandonament sobtat. Això va fer possible que en el moment de les excavacions arqueològiques sortís a la llum un utillatge domèstic admirablement conservat que està exposat al Museu de Menorca. Així, hi trobam botons esferoidals, tapadores amb cercles concèntrics, ceràmica talaiòtica i del Naviforme, ceràmica romana republicana i gots ibers, a més de les esmentades restes rituals. Trepucó es converteix en una de les finestres privilegiades al coneixement de la prehistòria menorquina.



alt text
Atributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Recinte de taula i cases circulars. El recinte de taula del poblat acull la taula més alta i espectacular de l’illa, i el jaciment integra diversos cercles, que representen aquests monuments únics i excepcionals de Menorca (criteri iv). A més, es configura com una autèntica reserva patrimonial a l’entorn periurbà de Maó, que ha resistit el pas del temps i múltiples avatars. És un exemple de l’excepcional persistència d’aquests monuments al llarg de la història de l’illa (criteri iii).
  • Atributs immaterials. Constitueix un dels poblats prehistòrics més emblemàtics de Menorca, la notorietat dels quals es remunta al segle xix. Va ser visita obligada de viatgers il·lustres vuitcentistes i erudits i ha estat testimoni i seu d’esdeveniments decisius en la història de l’illa. Ostenta la condició de ser el primer jaciment excavat científicament de l’època moderna, un fet que va marcar decisivament l’obertura de la prehistòria de Menorca a l’arqueologia (criteri iii).

Protecció del component i usos del sòl
La totalitat de l’àmbit del component està declarat bé d’interès cultural com a jaciment arqueològic. Els terrenys sobre els quals s’assenta el poblat i la totalitat del component estan qualificats com a sòl rústic general. No obstant això, la nova revisió del PTI (2020) enforteix especialment la salvaguarda del component amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic. Aquestes determinacions territorials garanteixen plenament la protecció de l’àmbit i són absolutament coherents amb la preservació del seu patrimoni, a més de considerar que la declaració de BIC es troba a la cúspide de la piràmide de protecció i garanteix plenament la preservació de la totalitat del component.
Component 9 (C9) Àrea nord-oest de Tramuntana (Sa Torreta, albufera des Grau, illa d’en Colom)
alt text
Situat a la meitat nord de l’illa, la Tramuntana, el component del bé engloba una porció del nord-est insular i l’illot anomenat illa d’en Colom. Se situa sobre un substrat geològic totalment diferent de la resta dels components. La major part dels terrenys es corresponen amb materials del Paleozoic (Devonià i Carbonífer), el que  en termes geològics s’ha anomenat la Menorca fosca. A la resta hi ha afloraments de dunes fòssils o calcarenites consolidades del quaternari.

La cobertura vegetal que defineix aquest paisatge és també molt diferent de la de la resta dels components. Cap a l’interior apareix un ullastrar dens i de gran desenvolupament localitzat sobre els pujols, que contrasta amb el tapís de pastures i cultius de farratge que se situen als fons còncaus i a mig vessant. La franja litoral acull hàbitats costaners d’extraordinari interès per a la flora i la fauna, incloent-hi la presència de pinars i savinars, així com el sistema de llacunes i marenys litorals.

Tot el domini del component constitueix un espai d’interès ecològic extraordinari, en el qual destaca l’albufera des Grau. Es tracta d’una zona humida d’importància excepcional que constitueix l’element paisatgístic emblemàtic d’aquest àmbit. De fet, és la fita fonamental de la zona nuclear de la reserva de la biosfera de Menorca.

Les evidències indiquen que durant la prehistòria el paisatge en aquesta zona tenia uns trets bastant similars als actuals, amb alternança de zones humides i inundables a les parts baixes i petites elevacions de formes còniques. Les zones humides han desaparegut en altres paratges de la Tramuntana després de les obres de drenatge dels darrers segles, però es conserven en major mesura en aquest component. Les baixes densitats d’ocupació prehistòrica que s’observen en àmplies zones de la Tramuntana com aquesta òbviament són imputables a les limitacions agrològiques que presentava aquest medi per a aquelles poblacions. Es tractava, doncs, d’unes comunitats que van haver d’afrontar dificultats afegides i que en l’àmbit del component s’evidencia en un sistema de poblament que triava les zones més elevades del terreny i allunyades de les zones pantanoses.

Tot l’espai està inclòs en la unitat paisatgística anomenada mosaic agroforestal sobre pujols i tàlvegs paleozoics. En termes d’usos del sòl, l’interior del component es caracteritza per l’aprofitament de pastures i cultius farratgers en les zones no forestals. Constitueixen unes activitats tradicionals que es remunten a temps molt antics, com es pot apreciar a través del ric patrimoni etnològic (pous, barraques) i prehistòric, i la pervivència del qual és garantia del manteniment de la integritat paisatgística i ecològica de l’àmbit.

En conjunt, presenta un espai dens en termes arqueològics. S’han inventariats 28 jaciments i restes prehistòriques en aquest àmbit de 524 hectàrees. A l’interior, s’hi documenta l’existència de dos poblats talaiòtics (sa Torreta de Tramuntana i Morellet), així com vestigis d’altres sis assentaments, quatre dels quals es corresponen amb navetes d’habitació. Això permet constatar l’ocupació d’aquest espai des del període Naviforme i il·lustra l’evolució de les manifestacions ciclòpies a través del temps.
Sa Torreta de Tramuntana és el poblat talaiòtic de referència del nord de l’illa. Situat en una zona elevada, domina gran part de la costa i de les valls que l’envolten. Conserva un talaiot, un recinte de taula —excavat el 1931 per Margaret Murray— i vestigis de diferents cases circulars. El talaiot és de planta oval i d’una singular forma escalonada, ja que està construït a partir de dos cossos superposats, amb una habitació al cim. En el cas de la taula, les excavacions han il·luminat l’existència de peveters de terracota que representen la divinitat púnica Tanit. A més, presenta una orientació singular i diferent del patró d’orientació que caracteritzava aquestes excepcionals construccions ciclòpies.

Malgrat el seu destacat ús miner en la prehistòria, no hi ha evidències d’assentaments talaiòtics a l’illa d’en Colom, encara que s’ha de tenir en compte que el poblat de Morellet hi és molt pròxim, una ubicació molt més propera a la costa del que era habitual per a un assentament talaiòtic.

La mina de coure prehistòrica de sa Mitja Lluna situada a l’illa d’en Colom constitueix un jaciment d’especial importància, no només per la seva excepcional conservació, sinó també perquè actualment és l’única mina prehistòrica coneguda a les illes Balears i una de les poques que es conserven al sud d’Europa. Les datacions radiocarbòniques confirmen l’inici de l’explotació minera a la primera meitat del segon mil·lenni abans de Crist. A més, les anàlisis d’isòtops de plom dutes a terme en artefactes de coure suggereixen que sa Mitja Lluna, al costat d’altres explotacions menorquines, va ser la principal font de coure de les Balears durant el segon mil·lenni abans de Crist.

Les manifestacions funeràries, sempre allunyades dels poblats, també són notables en aquest component. Al sud-est del poblat de sa Torreta es localitzen els vestigis d’una naveta d’enterrament i diversos hipogeus i, cap a la costa, diverses coves naturals d’enterrament.

alt textAtributs: construccions ciclòpies i paisatges associats
  • Poblat de sa Torreta de Tramuntana. Constitueix la millor i única representació en el bé seriat del poblament prehistòric del nord de l’illa, la Tramuntana, i aporta un testimoniatge excepcional d’un procés d’ocupació i adaptació humana a un territori limitat, en condicions extremes i amb escassos recursos (criteri iii). La representació en aquest enclavament de monuments únics i exclusius de Menorca es concreta en un recinte de taula, cases circulars i, a una certa distància, les restes d’una naveta d’enterrament (criteri iv).
  • Sa Mitja Lluna. Representa un cas excepcional per al coneixement de les societats de l’Edat del Bronze a la Mediterrània, especialment les insulars. Aporta un exemple extraordinari de la tecnologia minera prehistòrica emprada, sense pràcticament alteracions antròpiques posteriors (criteri iii).
  • Paisatge associat. El conjunt de vestigis arqueològics s’insereix en un paisatge escassament alterat des de la prehistòria, caracteritzat per la presència de zones inundables i promontoris proveïts de sòls poc fèrtils que donen fe de l’odissea de l’ocupació humana prehistòrica en aquesta part de l’illa. En termes paisatgístics, l’espai està presidit per l’albufera des Grau, avui convertida en la joia ecològica de Menorca i un dels aiguamolls més rellevants de les illes mediterrànies (criteri iii).

Protecció del component i usos de terra
El 78 % dels vestigis arqueològics catalogats en aquest component estan declarats com a bé d’interès cultural, així com la totalitat dels atributs esmentats. La totalitat de l’àmbit està qualificada àrea natural d’especial interès i alt nivell de protecció; és a dir, s’acull al màxim nivell de protecció territorial existent. Tot l’àmbit està inserit a la zona nucli de la reserva de biosfera de Menorca. A més, la revisió del PTI (2020) enforteix la salvaguarda del component, amb la seva zonificació com a àrea d’interès paisatgístic (vegeu la secció 5.b.). En aquest espai predominen els usos naturals, entre els quals s’intercalen aprofitaments agrícoles extensius i zones de pastura. Per tant, les determinacions territorials de protecció i els usos són plenament conseqüents amb la preservació dels valors culturals, naturals i paisatgístics del component.


 

Criteris en què es basa la proposta d'inscripció

De conformitat amb el paràgraf 77 de les directrius pràctiques per l'aplicació de la Convenció del patrimoni mundial (vegeu 2017), Menorca Talaiòtica compleix els criteris iii i iv.

Criteri (iii) Aportar un testimoni únic, o al menys excepcional, sobre una tradició cultural o una civilització viva o desapareguda.

La justificació del compliment del criteri iii se sustenta en les següents característiques i dimensions consubstancials al bé:
a) La Menorca Talaiòtica aporta el testimoniatge excepcional d’una cultura insular mediterrània caracteritzada per les seves espectaculars construccions ciclòpies que il·lustra l’odissea humana de les petites illes a la prehistòria.

b) El bé testifica un procés cultural singular divergent en què la marcada insularitat va permetre als pobladors prehistòrics modelar i adaptar durant segles l’abast de les influències culturals foranes, desenvolupant un sistema d’expressions úniques i diferenciades del seu context insular i mediterrani. Aquesta idiosincràsia va propiciar la persistència dels trets culturals propis a través del temps i en tots els períodes de la seva prehistòria, a diferència d’altres territoris mediterranis. Les evidències arqueològiques informen sobre una societat que sempre va estar profundament arrelada a la insularitat i la contumaç defensa de les seves expressions endògenes i creences, malgrat els seus relatius contactes amb l’exterior, com així ho testifica el fet que no utilitzessin la moneda més que com a ornament, que no adoptessin l’escriptura i que mai utilitzessin el torn fins a l’ocàs de la seva cultura, amb l’adveniment de l’època romana.

c) Una part substancial dels atributs identificats en els diferents components del bé són un clar testimoniatge de la creativitat i la intel·ligència d’aquelles societats prehistòriques per generar construccions genuïnes i originals en el context de la Mediterrània. Constitueixen, en conjunt, una mostra excepcional de la capacitat de les cultures insulars a l’hora de crear expressions úniques i privatives de les seves illes.

d) El bé seriat aporta una mostra significativa de l’elevada diversitat i densitat de llocs arqueològics prehistòrics que han sobreviscut a l’illa de Menorca, molts dels quals estan molt ben conservats. Es tracta d’una de les majors densitats registrades al món en un ampli territori habitat, amb 1.586 jaciments prehistòrics catalogats en només 702 km², i que en el cas del bé assoleix densitats inusitadament més altes. Aquestes manifestacions constitueixen una reserva excepcional d’informació sobre la naturalesa física i la forma de vida de les comunitats humanes que van habitar aquesta illa, i un lloc d’excel·lència per reconèixer la petjada que van deixar les civilitzacions prehistòriques. D’aquesta manera, el bé constitueix un dels àmbits arqueològics de la prehistòria més extensos, rics i importants de la Mediterrània i de les illes al món.

alt text
"Un passat que ha continuat estant viu en tots els presents que han conformat la història de l'illa"

e) El llegat de la Menorca Talaiòtica brinda el testimoniatge excepcional d’un procés d’ocupació i adaptació humana a un territori limitat durant la prehistòria, en condicions extremes i amb escassos recursos, mostrant un ampli ventall de solucions per superar els desafiaments de la insularitat. En aquest context, cadascun dels components del bé mostra un espai que il·lustra nítidament les singulars maneres d’adaptació i organització territorial que caracteritzaven aquesta cultura, incloent-hi els patrons que defineixen el territori dels vius i els morts. Configuren en cada cas àmbits físicament interconnectats on es distingeixen clarament les relacions d’intervisibilitat entre assentaments i monuments representatius. Tot això converteix el bé en un cas excepcional de territoris arqueològics que permeten llegir i descobrir l’univers de relacions visuals, simbòliques i ecoterritorials en què se sustentava la vida de les comunitats prehistòriques.

f) El bé informa sobre una cultura que mantenia una vigorosa relació amb el firmament, com així es reflecteix en el disseny d’alguns monuments clarament interconnectats amb el cel. Determinats monuments ciclopis i els seus antecessors megalítics, incloent-hi els dòlmens o sepulcres megalítics, les navetes funeràries i els recintes de taula mostren patrons d’orientació regular i estable en el temps que els singularitza respecte a altres cultures contemporànies de característiques ciclòpies similars, i són atributs excepcionals susceptibles de considerar-se com a expressions úniques de l’astronomia cultural.

g) El reconeixement i la persistència de les obres d’aquesta cultura a través dels segles constitueix un tret definitori del bé en el seu conjunt. Una gran part dels monuments més representatius han conviscut harmoniosament amb tots els moments històrics de Menorca i els seus pobladors, mostrant un passat que ha continuat viu en tots els presents que han conformat la història de l’illa. La petjada cultural i espiritual dels antics pobladors ha perviscut en aquest territori, no només a través de les manifestacions tangibles de les seves restes, sinó també impregnant la toponímia, els mites i llegendes, la cultura de la pedra, la percepció del paisatge i la pròpia identitat insular a través de la història.


Criteri (iv) Ser un exemple eminentment representatiu d’una mena de construcció o de conjunt arquitectònic o tecnològic, o de paisatge que il·lustri un o diversos períodes significatius de la història humana.

alt textLa justificació del compliment del criteri iv se sustenta en les següents dimensions que caracteritzen les construccions i els paisatges associats representats en el bé seriat:

a) Els components del bé alberguen un repertori excepcional d’obres que il·lustren clarament les diferents etapes de la prehistòria de l’illa partir de la irrupció de l’arquitectura ciclòpia i que mostra tota la diversitat de tipologies constructives, incloent-hi estructures socials, religioses, funeràries, residencials o simbòliques. El conjunt de monuments i llocs constitueix una de les manifestacions més completes d’aquesta mena de construccions en termes de diversitat i funcionalitat en el panorama prehistòric dels territoris insulars a la Mediterrània i al món.

b) Les construccions ciclòpies i, en particular, els grans monuments com els talaiots constitueixen el testimoniatge d’un treball colossal per part dels grups humans, tenint en compte el nombre d’efectius poblacionals i els limitats recursos tècnics disponibles. El bé seriat acull la mostra més representativa de l’elevat nombre de talaiots dispersos per l’illa que evidencien l’enorme volum de pedra requerit per a la seva realització. El gran esforç col·lectiu que suposava erigir aquestes obres singulars i l’ús social d’aquestes donen fe del caràcter estructurant i cohesionador que tenien per a les antigues comunitats insulars i evidencien la ferma intencionalitat de monumentalitzar el territori de l’illa.

c) El bé testimonia la contínua capacitat creativa d’aquella cultura per concebre obres excepcionals que, en termes comparatius, són úniques i exclusives d’aquesta illa. Entre aquestes expressions sobresurten amb llum pròpia les navetes d’enterrament, els recintes de taula i les monumentals cases circulars. Són obres que denoten una alta complexitat constructiva que, com en el cas dels recintes de taula, evidencien la disponibilitat de particulars coneixements físics, geològics i astronòmics, així com una estreta relació amb el celatge. A això, s’hi sumen les singulars característiques morfològiques de les torres o talaiots, ben diferents dels seus homòlegs mallorquins i no comparables amb altres manifestacions turriformes a la Mediterrània, que, a més, teixeixen una complexa xarxa d’intervisibilitat. També són notables les necròpolis en penya-segats i barrancs, que evidencien patrons de localització molt singulars, com també es manifesten a les navetes d’enterrament.

d) La utilització dels materials i recursos durant la prehistòria de Menorca evidencia un caràcter propi, sovint a resguard de les influències externes, un tret també extensible a moltes de les manifestacions de la cultura material. Destaca la presència d’obres genuïnes com els sistemes de captació d’aigua i les cisternes presents als poblats talaiòtics, que il·lustren una de les expressions més singulars relacionades amb la cultura de l’aigua a la prehistòria de les illes. El bé seriat alberga també una joia de l’arqueologia, un cas excepcional de mina prehistòrica de coure que representa un dels escassos jaciments miners excavats del sud d’Europa que no van ser explotats posteriorment des d’aquesta època.


alt text"Illes la situació de les quals no es trobi en les rutes principals, són per als arqueòlegs de la major importància. En un continent, o bé sobre illes extenses, hi ha hagut sempre onades de gent, es construeixen poblats que decauen després; sorgeixen civilitzacions que més tard s'ensorren i les antigues restes sovint queden destruïdes. És en illes afortunades com Menorca, una mica apartades, on es poden trobar els millors tresors del passat. "
Margaret A. Murray -1949


e) Cadascun dels components del bé seriat constitueixen exemples de conjunts arqueològics excepcionalment ben integrats en el paisatge rural viu del present. D’aquesta manera, els vestigis de la prehistòria articulen un paisatge monumental i arqueològic excepcional, en què resulten visibles, llegibles i interpretables. En aquests paisatges, se superposen les successives cultures històriques de la pedra, que han generat espais agrícoles amb multitud de parcel·les confinades entre milers de quilòmetres lineals de paret de pedra seca i singulars construccions associades fetes amb la mateixa tècnica. Aquesta magnífica trama està construïda amb els mateixos materials del passat i abrigalla els diferents llocs arqueològics sense alterar-los, creant una relació simbiòtica i única que manté viu l’ancestral esperit del lloc.

f) Els diferents components de la sèrie, que acullen les obres més representatives de la cultura talaiòtica de Menorca, mostren una continuïtat paisatgística clara des de la prehistòria fins a l’actualitat. A més dels espais naturals ben conservats, la resta del territori del bé se sustenta en el peculiar agroecosistema menorquí, caracteritzat per un paisatge vegetal en mosaic que presenta moltes similituds amb el qual els antics pobladors van ajudar a forjar des de mitjan segon mil·lenni abans de Crist. Constitueix un cas excepcional de llocs arqueològics que poden ser adequadament contextualitzats i apreciats en relació amb el seu entorn paisatgístic.

El valor universal excepcional de la Menorca Talaiòtica

El bé seriat se situa al territori de l’illa de Menorca, la més septentrional de l’arxipèlag de les Balears, situada a la Mediterrània occidental. En els escassos 702 km2 que posseeix l’illa, es registra una de les majors densitats del món de jaciments arqueològics prehistòrics en un territori habitat.

Els nou components del bé alberguen les millors obres d’una cultura que va evolucionar en condicions d'insularitat, caracteritzada per les seves originals construccions ciclòpies que aporten un testimoniatge excepcional de la gesta humana en les petites illes atrapades entre el cel i la mar durant la prehistòria. En conjunt, il·lustren amb nitidesa un procés cultural únic i divergent en relació amb el seu entorn insular i mediterrani, que es va desenvolupar durant un llarg espai de temps i que ha estat identificat com la «cultura talaiòtica de Menorca».

Menorca Talaiòtica és també el terme amb què la població de l’illa reconeix avui dia orgullosament el conjunt de monuments i llocs de la seva prehistòria. Un terme sustentat en la percepció dels menorquins sobre la gran quantitat de talaiots o torres ciclòpies repartides per l’illa.
                                                                                           

alt text"L'odissea d'una cultura insular atrapada entre el cel i la mar"

Els vestigis arqueològics donen fe de la voluntat i capacitat d’aquelles societats menorquines a l’hora de modular les influències del món exterior, mantenint sempre els trets propis de la poderosa insularitat. Menorca Talaiòtica encarna així el caràcter cultural d’una illa que es va forjar durant la prehistòria en un petit territori apartat de les rutes principals de la Mediterrània, sent un protagonista d’excepció de l’odissea de les antigues cultures insulars del planeta que van evolucionar d’esquena a les influències externes durant llargs períodes de temps.

Els nombrosos jaciments prehistòrics, el divers ventall de tipologies constructives ciclòpies representades en el bé inscrit i les restes de la cultura material, són testimoniatge excepcional de la gènesi i evolució d’un procés cultural divergent que es va desenvolupar en aquest limitat territori insular des de mitjan Edat del Bronze fins a l’ocàs d’aquesta cultura, amb l’ocupació romana de l’illa. Així i tot, en molts casos els assentaments van continuar sent utilitzats fins a l’època islàmica, i els monuments van ser preservats i respectats a través dels segles.

El bé alberga una rica i representativa mostra de monuments i llocs prehistòrics, inclosos assentaments, espais funeraris, santuaris i llocs sagrats. Entre aquests, destaquen amb llum pròpia determinades manifestacions excepcionals que són úniques i exclusives de Menorca, com ara les navetes d’enterrament, els santuaris de taula i les monumentals cases circulars, a més dels talaiots, convertits en estendards del patrimoni prehistòric menorquí. Aquestes construccions espectaculars testifiquen l’esforç colossal escomès per aquestes comunitats insulars en un reduït territori d’escassos recursos, i són expressió d’una tradició poderosa, imaginativa i original que mostra la capacitat col·lectiva d’aquells grups humans per desenvolupar obres ciclòpies excepcionals en simbiosi amb el seu entorn i úniques en el seu gènere.

Menorca Talaiòtica aporta també el testimoniatge excepcional d’una cultura prehistòrica insular associada al cel. Determinats monuments permeten il·lustrar la vigorosa relació que aquesta cultura mantenia amb el celatge. Aquest és el cas de les navetes funeràries i les taules, que mostren patrons d’orientació únics que els singularitzen respecte a altres cultures contemporànies de característiques similars.


alt text"L'esperit de la insularitat que es va forjar durant la prehistòria a les petites illes apartades de les rutes principals de la Mediterrània"

Les nombroses obres de la prehistòria han conviscut harmoniosament en el bé amb tots els moments històrics de Menorca i els seus pobladors, mostrant un passat que ha continuat viu en tots els presents que han conformat la història de l’illa. Aquests vestigis de la prehistòria han persistit al llarg del temps i conviscut amb els seus habitants en totes les èpoques, marcant indeleblement el seu paisatge durant els darrers tres mil anys. Són, de fet, les peces angulars que monumentalitzen el territori del bé.

Els monuments i llocs arqueològics del bé s’insereixen avui en un paisatge mediterrani en mosaic ben conservat que posseeix trets molt similars als de la prehistòria. El valuós mosaic paisatgístic que envolta les monumentals construccions del passat és el resultat dels paisatges heretats del característic agroecosistema menorquí, que des de la prehistòria fins a l’actualitat manté la seva extraordinària capacitat de resiliència i s’inspira en pautes similars. Constitueix un paisatge únic que, a més, mostra l’excepcional persistència de les successives tradicions de la pedra, aportant en èpoques històriques expressions tan notables com l’excepcional malla de paret seca que abrigalla els atributs del bé i preserva l’esperit del lloc.

En conseqüència, Menorca Talaiòtica testimonia avui dia un cas excepcional de territori arqueològic i monumental viu, en el qual una gran diversitat i densitat de jaciments prehistòrics es manifesten i integren amb coherència en un context únic que permet recrear nítidament les relacions d’aquella cultura amb el medi, les connexions visuals i el seu sistema d’organització territorial.

En aquest context, els components i atributs del bé transmeten vigorosament l’esperit i la sensibilitat d’aquelles comunitats prehistòriques, així com la persistència en el temps de les seves obres. La seva visió de l’illa i el seu món constitueixen un llegat d’excepcional valor per a les generacions presents i futures.

El bé i, per extensió, tota l’illa representa així un dels àmbits més importants per a l’estudi de les civilitzacions prehistòriques a Europa i a la Mediterrània. Constitueix un llibre obert al coneixement dels processos d’adaptació de les antigues cultures als mitjans insulars i a l’ús imaginatiu i sostenible dels recursos limitats.   

 

Projectes

Menorca Talaiòtica

El medi físic i la situació de Menorca

Menorca és un petit territori de poc més de 700 km2 situat bé al mig de la Mediterrània occidental. És la més oriental de l'arxipèlag balear i l'illa mediterrània més allunyada de les costes continentals. De fet, es troba a uns 200 km de la península Ibèrica —la distància més propera amb el continent—, a devers 320 km del nord d'Àfrica, a aproximadament 350 km de l'illa de Sardenya, a un mínim de 370 km del sud de França i a una distància mínima de l'illa veïna de Mallorca de 35 km.

mapa dispersio jaciments L'illa es divideix en dues zones geològiques clarament diferenciades. La meitat sud està formada per calcarenites miocèniques que, per la seva gran porositat, fan que l'aigua de pluja es filtri amb facilitat cap el subsòl. Aquesta zona es caracteritza pel seu relleu pla i monòton, només interromput pels nombrosos barrancs que la travessen i que desemboquen a les cales del litoral sud, en els quals es concentren les reserves d'aigua més importants de l'illa i que esdevenen vertaders vergers i fonts de recursos naturals.

L'altra meitat és el nord de l'illa, zona constituïda per materials geològics molt més antics, paleozoics, triàsics i juràssics, que es diferencien dels del sud perquè retenen l'aigua de pluja a la superfície i formen una quantitat destacada de zones humides estacionals durant els mesos més plujosos. Aquesta circumstància, a la qual s'afegeixen el persistent embat del vent i l'elevada salinitat, sobretot en la costa, a què està sotmesa la zona, no afavoriren el desenvolupament de l'agricultura i la ramaderia fins a l'època moderna quan, amb l'objectiu d'ampliar les zones de cultiu i de pastura, aquests aiguamolls es van començar a drenar.

Així, doncs, la llunyania i la limitació dels recursos naturals que ofereix Menorca podrien haver contribuït a retardar l'arribada dels primers pobladors i la colonització humana de l'illa, la qual, quan es produeix, queda condicionada per la seva divisió geològica. De fet, hi ha una major concentració d'assentaments humans prehistòrics a la meitat sud, més favorable i amb majors recursos naturals a l'abast per al desenvolupament de l'activitat humana, que a la meitat nord.

Contacte

Consell Insular de Menorca
Departament de Cultura, Patrimoni i Educació
Pl. Biosfera, 5
07703 Maó
info@menorcatalayotica.info

Subvencions / Convocatòries

  • Convocatòria d'ajuts per a la investigació, conservació i difusió del Patrimoni Històric 2021.
Consultar aquí
 
  • Oferta de contracte menor per a la traducció al català del text de l'expedient de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.
Consultar aquí

Fotografies

Visita els jaciments

Menorca compta, en poc més de 700 km2, amb 1.586 jaciments arqueològics, però no tots són visitables ni fàcilment accessibles. Per açò s’han seleccionat, d’entre tots, els que millor representen i sintetitzen la prehistòria insular i que són accessibles per a tothom que vulgui conèixer la Menorca Talaiòtica.

 
0
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS