La zona arqueològica de Talatí de Dalt és una de les més emblemàtiques de l'illa, entre altres coses per la bona conservació que presenta i per la seva peculiar taula.
Està formada per un poblat talaiòtic i per una necròpolis de coves artificials, on es realitzaven enterraments i rituals funeraris, un santuari de taula, trams de muralla, cases talaiòtiques i diverses sales amb columnes i cobertes de pedra.
Es tracta d'un poblat de dimensions mitjanes, en el qual, en el seu moment àlgid, van arribar a viure prop d'un centenar de persones. La comunitat que hi habitava havia de ser ramadera i agricultora per les restes de ceràmica i fauna que s'hi han trobat. El seu ús s'estén fins a l'època musulmana.
Horari:
D'abril a octubre: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h (juliol i agost: de 10 a 21 h)
De novembre a març: Entrada lliure
Preu: General - 4 euros / Jubilats - 3 euros / Menors de 12 anys - accés gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi arriba per la carretera general Me-1, de Maó a Ciutadella. En el punt quilomètric 4 hi ha un canvi de sentit que dóna accés també al camí rural de Cotaina. A 200 metres de l'entrada hi ha l'aparcament i l'accés al jaciment.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: Habilitat. Aparcament amb capacitat per a uns 10 cotxes i 1 minibús.
Visites guiades: Hi ha plafons informatius.
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic Periode talaiòtic final
El talaiot central de Talatí es troba parcialment derruït per la seva cara est i és un dels més alts que es coneixen. Les diferents construccions que s'hi adossen impedeixen veure’l en tota la seva magnitud. Al cim del talaiot s'observen tambors de columnes de forma circular, de manera que és probable que es tracti de les restes d’un habitacle. Al nord d’aquest talaiot en trobem un segon amagat per la vegetació.
El recinte de taula és de planta en forma de ferradura. En els angles nord-oest i sud-est conserva el mur, construït amb blocs regulars. Al centre de l'edifici se situa la taula, amb el capitell col·locat sobre la pedra base. Cal destacar una particularitat d'aquest monument: una de les pilastres laterals —amb el corresponent capitell— va caure i quedà recolzada sobre el lateral est del capitell de la taula, de manera que configura una particular forma de la T. Aquest fet és purament casual, ja que l'atzar va fer que la base de la columna es rompés. Així, es configura un monument únic a l'illa.
El poblat compta amb un conjunt de recintes coberts, que és l’unic que es coneix a Menorca. Les excavacions realitzades pels Amics del Museu de Menorca entre 1997 i 2001 van concloure que es podria tractar d’una zona d’emmagatzematge o de tallers de producció.