El poblat talaiòtic de Cornia Nou és un dels més impressionants de Menorca y les excavacions realitzades al talaiot oest i a l’edifici sud han donat una informació molt valuosa per conèixer millor la Menorca Talaiòtica.
El talaiot oest té més de deu metres d'alçada i una imponent escala al pis superior. A la façana se li adossa un edifici on s’accedeix per un portal amb llinda. A més, al seu costat oest, té un altre edifici adosat, actualment en procés d’excavació. Aquest conjunt és objecte d’una intervenció arqueològica que s’inicià el 2008 per part d'arqueòlegs del Museu de Menorca i que han tret a la llum una gran quantitat d'eines destinades al processament d'aliments. Una troballa que ens parla d'una societat complexa, que fins i tot tenia un cert grau de jerarquització. Possiblement durant l’època talaiòtica aquest edifici va ser l’espai on es centralitzava la producció de tot el poblat.
Horari: Octubre a abril - dissabtes - 10 a 19 h
Maig a setembre - dissabtes - 10 a 21 h
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: El poblat se situa en el quilòmetre 2,5 de la carretera de Maó a Sant Climent, entre el polígon industrial de Maó i la carretera de l'aeroport. S'hi accedeix a peu pel camí Vell de Sant Climent, des del polígon industrial de Maó, recorrent uns 400 metres.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: No habilitat. Es pot aparcar a la zona del polígon industrial de Maó, al carrer de Corniola, al costat del camí Vell de Sant Climent.
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
El talaiot oest, el més gran, té planta circular, perfil troncocònic i està construït amb pedres col·locades en fileres horitzontals. Les datacions de C14 de les excavacions del talaiot situen la seva construcció entre el 1200 i el 1100 aC. A la base, les excavacions van posar al descobert una construcció de planta absidal des de l'interior de la qual s'accedeix a un recinte que conserva la coberta de pedra. Al seu torn, des de l'interior d'aquest, s'accedeix a una plataforma exterior des de la qual s'arriba a una escala de pedra empinada que condueix al cim del talaiot. A l'exterior del talaiot, aproximadament orientat al sud-est, s'observa un accés que condueix a una altra escalinata molt empinada que porta fins al cim aprofitant el parament extern d'un dels folres típics de la tècnica de construcció del talaiot. Un altre conducte semblant s'obre des del costat oest del monument i condueix també fins al cim. Aquests corredors i rampes es van descobrir durant les excavacions de l'any 2014.
L’edifici situat al sud d’aquest talaiot té una estructura interna molt complexa. La porta dona accés a un corredor on es va documentar una estructura de combustió per torrar cereal i espallofar-lo. A les habitacions laterals, s’hi varen localitzar gran quantitat d’objectes vinculats a la producció i processat d’aliments: ceràmiques, molins de mà, morters, percussors, punxons… Això fa pensar als investigadors que aquest edifici centralitzava la producció del poblat.
Hi ha un segon talaiot, de dimensions més petites, que està adossat a una muralla preexistent. Està format per dos cossos que s’uneixen entre si creant una mena de passadís. Als peus del talaiot hi ha dues grans cisternes excavades a la roca i comunicades entre si.
A l'interior de la zona arqueològica hi ha també una necròpolis formada per cinc hipogeus funeraris.