El poblat talaiòtic de Torretrencada, al municipi de Ciutadella, destaca especialment per la taula, una de les més especials de l'illa. El poblat, d'època talaiòtica, va estar habitat fins a l'edat mitjana, com indiquen les restes ceràmiques trobades en superfície.
A part de la imponent taula, que conserva una pilastra a la part posterior, formen el poblat un talaiot, restes del mur que tancava el recinte, fonaments de possibles cases i diferents hipogeus.
Horari: Maig a setembre, cada dia de 9 a 21h
Octubre a abril, cada dia de 9 a 18h
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix des de la carretera general Me-1 de Maó a Ciutadella. A l'esquerra, al quilòmetre 38 hi ha un camí que connecta amb el camí Vell de Ciutadella. Es recorren 1,1 quilòmetres i després, direcció Ferreries, cal recórrer 2,1 quilòmetres aproximadament fins a trobar el petit pàrquing del jaciment. Des d'aquí s’han de caminar 400 metres fins a arribar al monument.Hi ha indicadors de carretera.
L'accés al monument es fa sota la responsabilitat dels visitants. Respectau l'entorn, sou a una finca privada amb explotacions agràries.
Estar prohibit fumar i fer foc. No entreu amb animals.
Aparcament: habilitat
Visites guiades: Hi ha plafons informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
El poblat conté un talaiot de planta circular, que avui està molt amagat pels munts de pedres que hi ha al voltant. Cal destacar el recinte de taula, que conserva una de les taules més espectaculars de l'illa, amb la particularitat que presenta una pilastra de reforç a la cara posterior. Els murs d'aquest recinte han desaparegut gairebé del tot, excepte part de la façana, que roman oculta dins d'un mur de pedra de paret seca ancestral, i part del mur est. Es veuen també els fonaments de possibles cases circulars.
Es documenten també una sèrie de coves artificials subterrànies o hipogeus i una sala hipòstila. La base d’aquest recinte cobert està picada a la roca i la coberta la formen una sèrie de lloses sostingudes per una columna polilítica. Les pedres de la columna no tenen la disposició característica talaiòtica: les més petites a baix i les més grans a sobre. Es tracta d'una columna feta amb pedres llises i de dimensions més o menys semblants.
Aquest espai recull l'aigua de pluja per escorrentia i emmagatzema aigua durant una bona part de l'any. Sembla que aquesta obra d'enginyeria té origen prehistòric.
També és d'origen talaiòtic una bassa o dipòsit d'aigua que probablement aprofita un antic hipogeu. És un interessant exemple d'enginyeria hidràulica ancestral. Aquest element està catalogat com a bé etnològic pel catàleg de protecció municipal.
D’altra banda, en el recinte del poblat trobam un grup de tombes excavades a la roca. No són prehistòriques però són la prova que aquests poblats van romandre habitats en època històrica, molts d’ells fins a la conquesta catalana de 1287.