En el cap costaner de Caparrot de Forma, prop de la urbanització des Canutells trobam dos jaciments dins el mateix espai. Hi ha una necròpolis formada per 23 coves artificials o hipogeus. A l’altre jaciment destaca, sobretot, una gran muralla, formada per un parament de grans pedres formant una espècie de bastió o fortificació que tanca el Caparrot. Els investigadors afirmen que aquests nuclis costaners estan relacionats amb el comerç i la navegació, i que serien punts de referència necessaris perquè les embarcacions de l’època arribessin a port.
Un despreniment a l’inici del camí tanca el pas cap a les coves de la banda oest, pel que el seu accés és perillós.
Horari: Accés lliure
Preu: Gratuït
Visitable: Si (Accessible amb precaució)
Accés: S'hi accedeix per la carretera de Sant Climent a Binidalí. Als 2,5 quilòmetres hi ha un desviament cap a la urbanització des Canutells. S'han de recórrer 2,2 quilòmetres i un cop a la urbanització cal anar cap a l'esquerra per trobar el monument.
És accessible també en l'itinerari 17 del Camí de Cavalls (Cala en Porter - Binissafúller).
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: No habilitat. Es pot estacionar a l’urbanització d’Es Canutells
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode de les navetes Periode talaiòtic
L’interior del recinte amurallat va ser excavat per investigadors vinculats a la Universitat de Sàsser (Sardenya), que van localitzar les restes d'un possible reducte militar del segle XVIII. Aquesta construcció està feta, en part, sobre una casa naviforme que conté un fogar construït amb pissarres.
Tant aquesta habitació com la que està adossada al costat est -que encara no està completament excavada- tenen la seva pròpia llar de foc, situada prop de la muralla. Les excavacions han permès recuperar restes de ceràmica pertanyents als atuells que els seus habitants utilitzaven en la vida diària, així com dos molons o molins de mà per moldre els cereals. A més, han aparegut ossos d'animals que van formar part de la seva dieta alimentària, entre els quals cabres, ovelles i porcs.
Als peus del penya-segat, tant en el costat est com en el costat oest, es localitzen alguns hipogeus excavats a la roca, un dels quals va ser excavat per l'equip de Sàsser, i gràcies a això es va poder recuperar informació sobre l'ús funerari d'aquests espais. Alguns dels enterraments es van fer amb calç i els morts portaven alguns objectes personals com denes de pasta de vidre o braçalets de ferro i bronze.