La cova des Pas és una necròpolis que va ser utilitzada per una comunitat del Bronze final (1200-800 aC). Ubicada en una paret inaccessible del barranc de Trebalúger, va ser descoberta l'any 2005 de manera casual per un grup d'espeleòlegs que en accedir-hi van descobrir fustes treballades i un crani amb cabells.
Es tracta d'una de les troballes més importants dels últims temps a causa de l'extraordinària preservació dels materials localitzats que, per la seva pròpia naturalesa, són d'inusual conservació.
Horari:
Preu:
Visitable: No
Accés: La cova no és visitable i roman tancada al públic
Aparcament: No habilitat
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació: La cova va ser excavada per un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears i del Consell Insular de Menorca i va permetre constatar l'existència d'una variant en els rituals funeraris del talaiòtic inicial.
L'aparició de restes humanes, en una quantitat propera als setanta, es va fer excepcional al poder identificar elements com musculatura, meninges, copròlits, pulmons, femta i cabells, materials que en condicions normals no es documenten en els jaciments d'aquesta zona de la Mediterrània i que es van conservar gràcies al microclima de la cova.
Les analítiques que un ampli equip d'investigadors han anat fent sobre aquestes restes en la última dècada han permès arribar a la certesa de saber com van ser enterrats tots els morts. Apareixen en posició fetal a causa d'haver estat embolicats en uns sudaris de pell animal i lligats amb cordes d'espart, elements recuperats per primera vegada en aquesta excavació. També sabem de la preparació dels cadàvers, del tractament de cabells amb substàncies colorants i olis, dels dipòsits florals a l'interior dels fardells, de la seva forma de transport fins a la cova, en civeres de fusta recuperades aquí per primer cop, o de l'ADN.
Tot això conforma un conjunt d'elements arqueològics de gran importància per a conèixer en detall els rituals d'enterrament d'una societat del Bronze final que va viure a la zona occidental de l'illa de Menorca a finals del segon mil·lenni i a principis de el primer a.C.