La Cova de Biniedrís es localitza en el marge oriental del barranc amb el mateix nom. Forma part del complex funerari de Calescoves i, juntament amb les coves des Mussol, Càrritx i Es Pas, destaca per recollir un patró funerari particular de l'illa i pel seu fabulós estat de conservació.
Horari: No és visitable
Preu:
Visitable: No
Accés:
Aparcament: No
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Primers pobladors
Les investigacions sobre la cova de Biniedrís són força recents, gràcies a un projecte d'investigació finançat per la Fundació Rubió i Tudurí, dirigit per les investigadores Eva Alarcón, Auxilio Moreno i Marta Díaz-Zorita de la Universitat de Granada. La cova va ser descoberta a mitjans de l'any 2013 per un grup d'espeleòlegs que es van despenjar poc més d'1,5 m sobre la paret rocosa del barranc de Biniedrís per acabar endinsant-se en una cavitat de la roca. Inicialment, es va pensar que es tractava de la coneguda com a Cova des Gegant, no obstant això, en poc temps es va poder certificar que es tractava d'un jaciment arqueològic diferent.
L'accés a la cova és molt difícil, ja que es troba a la paret vertical del barranc, i aquest fet ha pogut garantir que la seva seqüència estratigràfica quedés inalterada des de les pràctiques rituals esdevingudes fa aproximadament uns tres mil anys, excepte a la part central de la cova on, en algun moment de la història, es va produir una intromissió clandestina.
A l'interior hi ha una única sala d'uns 8 m² on es trobaren una ingent quantitat de restes òssies humanes sense posició anatòmica aparent, encara que amb un cert ordre. La concentració més gran d'aquestes restes es trobava a la part més interna de la sala i en ambdós costats de l'entrada a la cova. En un dels laterals s'identificà una zona delimitada i diferenciada de la resta per troncs de fusta que clarament marcaven una segregació de l'espai ritual i que contenia els cranis d'almenys divuit individus en dues línies en paral·lel.
Durant el procés d'excavació realitzat l'any 2015 es van recuperar 940 restes humanes, d'ambdós sexes i d'un rang d'edat que va des d'individus d'un mes fins als que superaven els cinquanta anys, que encara conservaven en bastants casos restes de teixit adherit. També es trobaren restes d'objectes de fusta, destacant dues pintes de petites dimensions, objectes de metall, ceràmica, etc..
Les dades recopilades han donat molta informació sobre la població que va ocupar l'espai ritual de Biniedrís. Els resultats preliminars fan pensar que es tracta d'un grup social determinat. Tots els individus que morien, independentment de l'edat o el sexe, eren enterrats a la cova acompanyats dels seus objectes personals, marcant i deixant clara la seva identitat tant individual com col·lectiva.