La mina de coure prehistòrica de sa Mitja Lluna situada a l'Illa d'en Colom constitueix un jaciment d'especial importància, no només per la seva excepcional conservació, sinó també per ser actualment l'única mina prehistòrica coneguda a les Illes Balears i una de les poques que es conserven al sud d'Europa.
Horari:
Preu:
Visitable: No
Accés:
Aparcament: No
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Període de les navetes d'habitació
Malgrat el seu destacat ús miner durant la prehistòria, no hi ha evidències d'assentaments talaiòtics a l'illot denominat com Illa d'en Colom, tot i que s'ha de considerar que el poblat de Morellet es troba molt pròxim, en una ubicació molt més propera a la costa del que seria habitual per a un assentament talaiòtic.
Les datacions radio carbòniques confirmen l'inici de l'explotació minera a la primera meitat del II mil·lenni a.C. A més, Les anàlisis d'isòtops de plom realitzats sobre artefactes de coure suggereixen que sa Mitja Lluna, al costat d'altres explotacions menorquines, van ser la principal font de coure de les Balears durant el II mil·lenni a.C.
Representa un cas excepcional pel coneixement de les societats de l'Edat del Bronze a la Mediterrània, especialment les insulars. Aporta un exemple extraordinari de la tecnologia minera prehistòrica emprada, sense pràcticament alteracions antròpiques posteriors.