MENORCA HERITAGE RECOVERY
Estudi sistemàtic dels processos constructius de l'arquitectura talaiòtica.
LLoc:Poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés
Responsables del projecte:
Equip:
- Directors: Luis Cobos Rodríguez i Julia García González. En col·laboració amb l'Associació Menorca Heritage Recovery
- Tècnics: Ismael Moll Pelegrí; Adrián Castro Tunis; Alberto Dorado Alejos i Lucía Ariza Molina.
- Assessors: Juan Carlos Olmo García i Pablo Laguna Salamanca
Objectius científics:L'objectiu principal d'aquest Projecte General de Recerca és el de generar un marc de coneixement i d'anàlisi integral de l'evolució de l'arquitectura talaiòtica i postalaiòtica a través d'intervencions en el jaciment arqueològic de Torre d'en Galmés, que ens permetin definir models , tècniques i materials constructius, establir possibles vinculacions amb les transformacions socials i econòmiques desenvolupades, caracteritzar un dels elements primordials del Paisatge Cultural, i contribuir a la conservació i recuperació de béns patrimonials per el gaudiment i ús de la ciutadania.
Resultats obtinguts:
Des del 2017 el poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés compta amb el projecte de recerca arqueològica dedicat a l'estudi sistemàtic dels processos constructius de la seva arquitectura. L'Associació Cultural Heritage Recovery per a la investigació i recuperació del patrimoni cultural de Menorca és l'encarregada de coordinar els diversos treballs realitzats al jaciment, juntament amb la Universitat de Màlaga i l'empresa ARQ Patrimoni.
Al seu costat, també són presents altres col·lectius i persones que contribueixen a un millor funcionament i finançament de les intervencions, com són l'Ajuntament d'Alaior i el Consell Insular de Menorca (Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports i Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera).
La campanya desenvolupada el 2017 va constituir la primera fase del Projecte general de recerca, situada a la zona central del jaciment, la més desconeguda i menys estudiada, que en la seva totalitat abasta uns 15.000 m2. Per aquest motiu, es van realitzar una sèrie d'accions per delimitar l'espai on es treballaria en els propers anys. Concretament, es va dur a terme una prospecció superficial i reconeixement del terreny amb l'objectiu d'identificar, localitzar i definir estructures arqueològiques. A la vegada, es va comprovar l'existència de diverses terrasses naturals de nord a sud, on s'han anat descobrint diferents estructures arqueològiques de grandària i tipologia variable.
A les campanyes de 2018 i 2019 s'han pogut definir una sèrie de construccions de diversa morfologia i tècnica que presenten una successió cronològica d'ús de l'espai des del talaiòtic fins a l'edat mitjana. Destaquen, entre d'altres, una estructura d'unes característiques molt interessants per la seva singularitat i excepcionalitat, en particular per la planta de tendència quadrangular; juntament amb la presència d'un cercle que comença a definir-se, una estructura adovellada que funciona com a entrada a un espai de trànsit i estances d'època andalusina com a darrers elements constructius.
Entitats que ho promouen:Asociación Cultural Heritage Recovery
Universidad de Málaga
ARQ Patrimoni