El poblat talaiòtic de Torrellafuda, al municipi de Ciutadella, és un dels jaciments més carismàtics de l’illa. Situat dins un bosc d'ullastres, es compon d’un gran talaiot, un recinte de taula, diferents cases i una necròpolis formada per quatre hipogeus. En un d’ells s’hi va trobar un lot de bales de foner de plom d’època romana. El poblat, d'època talaiòtica, va estar habitat fins a l'edat mitjana, com indiquen les restes ceràmiques trobades en superfície.
Horari: Diumenges de 9 a 14 h
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: A la Carretera general Me-1, just passat el punt quilmètric 37, a l’esquerra trobam el camí que porta a Torrellafuda. S’han de recòrrer uns 850 m per arribar a l’aparcament i d’allà s’han de caminar uns 150 m per arribar al jaciment.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: habilitat
Visites guiades: Hi ha plafons informatius.
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
El talaiot de Torrellafuda es troba dins el grup dels talaiots més grans de Menorca tot i que actualment es troba envoltat d’un mur modern que impedeix veure’n la base i li resta monumentalitat.
En accedir al recinte de taula trobarem una de les pilastres laterals que sovint es pot confondre al la taula real, ja que encara conserva el capitell. La veritable taula la trobam caiguda al centre del recinte. Es pot veure com la pedra suport està trencada per la meitat i que media més de 3 metres de llargada. El capitell el tenim just davant l’entrada i es reconeix fàcilment perquè a la base té un lleu rebaix en forma de T, on s’acoblaria la pedra suport.
L’element més conegut del poblat és la muralla però la seva factura és majoritàriament moderna contruïda damunt estructures antigues.