Son Catlar és un dels poblats talaiòtics més gran de les Illes Balears i l’únic que conserva intacta la seva muralla, que envolta la major part del poblat. Tot i que els orígens del poblat es remunten a l’edat del Bronze, Son Catlar va adquirir una importància principal poc abans de la conquesta romana. Segons les investigacions arqueològiques, va ser entre els segles V i IV aC, quan el poblat es va reforçar amb una muralla d’una longitud de gairebé 900 m, que supera en alguns trams els 3 m d’alçada. A l’interior del recinte emmurallat s’identifiquen tres talaiots, un recinte de taula i una sala hipòstila. La resta d’estructures romanen amagades per la vegetació.
Horari: Accés lliure
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: S'hi arriba per ronda sud de Ciutadella, agafant el desviament de Sant Joan de Missa i seguint les indicacions cap a la platja de Son Saura. Hi ha indicadors de carretera.
Línia d'autobús: L66
Aparcament: Habilitat
Visites guiades: Hi ha cartells informatius
Contacte: Museu Municipal de Ciutadella
971 38 02 97
museu@ajciutadella.org
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
Des de l’aparcament s’ha de seguir el camí fins a arribar a la zona on està el poblat. Allà ens trobarem davant la murada i ja podríem accedir a l’interior. Però un dels accesos al poblat es realitzava a través de l’antic portal. S’han de recòrrer uns 300 m cap a la dreta des de la zona d’accés actual per arribar-hi. La llinda del portal es trobava caiguda però el 1958 va ser restituïda. Aquest no és l’únic portal d’accés, ja que les exavacions fetes per la Universitat d’Alacant i el Museu Municipal de Ciutadella dins el marc del Projecte Modular, han documentat l’existència d’una segona porta. Aquestes dues portes són molt interessants des del punt de vista de l’estratègia militar ja que l’accés al poblat no es feia directament, sinó a través d’un recorregut dirigit formant ziga-zagues per dificultar l’accés en cas d’un atac.
Un cop a l’interior del recinte, trobarem les restes d’un cercle i les del talaiot nord, que conserva una petita habitació coberta.
El recinte de taula és el de majors dimensions de Menorca i possiblement la seva taula també era la més gran. Potser les dimensions del recinte són la raó per la que tingui dues entrades, una excepció en relació a la resta de jaciments arqueològics d’aquest tipus que en solen tenir només una. Dins el recinte, la pilastra central es troba trencada i del capitell no se’n conserva cap resta. El 1923, va ser objecte d’una excavació arqueològica per part de F. Hernández Sanz, tot i que no va excavar el recinte en la seva totalitat.
Al nord-oest trobem un segon talaiot amb una cambra esfondrada a la part superior. Al voltant s’observen una sèrie de murets adossats que podrien correspondre a restes de cases talaiòtiques.
Si envoltem el talaiot, trobarem la muralla amb una sèrie de receptacles anomenats garites, dels que no sabem si tenien una funció militar, productiva o d’habitació.
Des de l’any 2016, el Projecte Modular està duent a terme intervencions arqueològiques al poblat de Son Catlar. El seu objectiu és definir millor les estructures militars de la murada del poblat, com els seus bastions, i la seva relació amb patrons arquitectònics púnics. Amb aquests treballs han pogut definir el seu mètode constructiu (relacionat amb el colze púnic) i s’ha pogut documentar una segona porta a la murada, tot i que només en queden els seus fonaments.